appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Rotterdam gaat de strijd aan met overgewicht, in het Brabantse Leende weten ze hoe dat moet

ANP
donderdag 12 december 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Rotterdam gaat de strijd aan met overgewicht. Meer dan 50 procent van de inwoners is te zwaar. Niet voor het eerst strijdt een gemeente tegen de kilo's. Inwoners van het dorp Leende gingen 3 jaar geleden al spreekwoordelijk op rantsoen, en dat hielp.

Inwoners en ondernemers deden mee aan een koolhydraatarm en vetrijk dieet. En met succes. De Brabantse Leendenaren vielen massaal af. Ingezet werd op 50 deelnemers die meededen aan het project, maar inmiddels valt de helft van het dorp met het programma af. Wat is het geheim?

Koolhydraatarm en vetrijk

"Ik denk dat wij als Leende toen in de buurt kwamen als waar Rotterdam nu staat. Ruim de helft heeft overgewicht. Terwijl we wel veel bewogen, bleek uit onderzoek", zegt huisarts Norbert van den Hurk. Hij en sportarts Hans van de Kuijk bedachten het dieet in Leende.

"Heel kort door de bocht hebben we gezegd: ga je koolhydraten minderen en vul dat aan met wat gezonde vetten. Vul dat aan met eiwitten en ben bezig met je leefstijl." Daar kwamen veel reacties op. Waar mensen zijn opgevoed met dat magere producten goed voor je zijn, moest ze nu ook vetten gaan eten. "Mensen hadden wel zoiets: dat is gek. Maar ze kwamen massaal op die bijeenkomsten af. We dachten misschien aan 100 man, maar er kwamen 650 in een keer", zegt Van Den Hurk.

Lokale ondernemers

Ook ondernemers speelde in op het afvallen. Zo had een restaurant een gezondere kaart en deed ook de snackbar een duit in het zakje. "Naast minder gezonde snacks had de snackbar een Gezond Dorp-kaart."

De huisarts schat dat uiteindelijk de helft van het dorp bezig was met gezondheid. "Dat is voor mij als huisarts echt de kick. Als je zo'n klein project wil starten en dat je dan kan zien dat een heel dorp bezig is met hoe je gezond kan worden."

Huisarts deed zelf ook mee

Van den Hurk vroeg zich in eerste instantie wel af of het vol te houden was, toen de sportarts met het plan naar hem toekwam. "Ik had geen overgewicht, maar ik ben wel even meegaan doen. En ik voelde me er alleen maar fitter bij. Ik ben ook beter gaan slapen."

Van den Hurk doet het daarom nog steeds. "En dat is ook wat ik van de Leendenaren hoor. Het is goed vol te houden. Je voelt je beter. Je suiker is gewoon veel te stabieler en mensen krijgen vat op hun eigen leven. Waar ik vroeger mensen een pilletje voorschreef, zeg ik nu misschien wel: misschien is het goed om aan je leefstijl te werken. Mensen raken er heel erg gemotiveerd door."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1