appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mag je kritiek hebben op het feminisme?

ANP
dinsdag 10 december 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

Kun je, zonder een anti-feminist of een rechts-radicaal te zijn, kritiek hebben op het feminisme? Afgelopen weekend berichtte de Volkskrant over een groep vrouwen die ten strijde zou trekken tegen het feminisme omdat dat het Westen zou bedreigen. In Dit is de Dag gingen opiniemakers Stella Bergsma en Kim Boon hierover in gesprek met elkaar. 

Feminisme en kritiek

Kim Boon had zich pakweg 70 jaar geleden nog feminist genoemd, maar nu niet meer. "Ik vind het woord een besmette term en ik ben huiverig het zelf te gebruiken."

Volgens Kim slaat het hedendaags feminisme door. "We maken ons druk om bepaalde vrouwenrechten die geen rechten zijn, maar verlangens. Het feminisme gaat heel erg om het willen van gelijke uitkomsten, terwijl het in essentie moet gaan om het hebben van gelijke kansen. Dat is niet hetzelfde." Ook manifesteert het feminisme zich volgens Kim Boon te breed, door op te komen voor homoseksuelen en vluchtelingen. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Noemen Kim Boon en Stella Bergsma zichzelf feminist?

Linkse feministen

Iemand die zich wel degelijk feminist noemt, is Stella Bergsma. "Het is het radicale geloof dat vrouwen ook mensen zijn. Dat had ik 70 jaar geleden gedacht en nu nog steeds. En natuurlijk mogen feministen het onderling met elkaar oneens zijn, daar is geen twijfel over mogelijk."

Zo ziet ze het opkomen voor minderheden niet als een feministische daad. "Sommige feministen willen een humaan migratiebeleid, maar niet per se vanuit het oogpunt van feminisme. Nu is het alleen zo dat veel feministen links zijn en zij willen vaak een humaan immigratiebeleid."

Seksistisch

Het Volkskrant-artikel over het feit dat het vrouwelijk gezicht van radicaal rechts knap, jong en blond is, schoot bij zowel Kim Boon als Stella Bergsma in het verkeerde keelgat. Het interview dat Kim had gegeven voor het artikel, is uiteindelijk niet gebruikt, maar ze las het vervolgens met verbazing. "Het is zo seksistisch als het maar zijn kan."

Stella beaamt dat volmondig. "Ik vond het ook bullshit. Het woord dienstmaagd wordt gebruikt, en er wordt zelfs gezegd dat we als vrouw ingezet worden door mannen en zelf niet kunnen nadenken. Ik strijd tegen alle seksisme, dat is mijn feminisme."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Reacties van Kim Boon en Stella Bergsma op het Volkskrant-artikel

Mag je nog kritiek hebben op het feminisme?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1