appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Marco Kroon veroordeeld tot werkstraf van 100 uur

ANP
maandag 9 december 2019 | NOS | NTR | Redactie

Majoor Marco Kroon is door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor schennis van de eerbaarheid en mishandeling van politieagenten. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan de agenten. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Kroon, onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, werd in maart tijdens carnaval in Den Bosch aangesproken en bekeurd door agenten omdat hij stond te plassen tegen een afzethek. Volgens justitie heeft hij zich toen omgedraaid en een zwaaiende beweging met zijn geslachtsdeel gemaakt naar een vrouwelijke agent.

In Nieuws en Co bespreekt verslaggever Trudy van Rijswijk het vonnis. 

Toen hij daarna wilde doorgaan met wildplassen werd Kroon in de boeien geslagen. Hij zou toen onder meer een kopstoot hebben uitgedeeld. Kroon heeft dat altijd ontkend. Volgens hem deden de boeien erg veel pijn en heeft hij alleen uit een reflex een beweging met zijn hoofd gemaakt.

Volgens de rechtbank tonen de beelden aan dat Kroon met zijn hoofd een beweging maakt naar de agent. Ook is er een doffe klap te horen. Verder is te zien dat Kroon eerst naar de agent kijkt en vervolgens een soort 'aanloopje' neemt. Daaruit concludeert de rechtbank dat er sprake was van opzet.

De rechtbank rekent het Kroon zwaar aan dat hij onder invloed van alcohol op een avond twee misdrijven heeft begaan. De voorzitter van de rechtbank noemde het gedrag van Kroon respectloos en zei dat hij als militair juist opgeleid is om deƫscalerend op te treden.

Kroon werd aanvankelijk ook belediging ten laste gelegd omdat hij zijn middelvinger zou hebben opgestoken naar een agent. Justitie vroeg hiervoor vrijspraak omdat er niet voldoende bewijs is. De rechtbank ging daar ook in mee.

Disproportioneel

Advocaat Knoops vroeg tijdens de zitting van twee weken geleden om vrijspraak voor zijn cliƫnt omdat de verklaringen van agenten maar ten dele met elkaar overeenkwamen. Ook zouden de agenten disproportioneel hebben gehandeld en was er volgens Knoops geen sprake van mishandeling.

De rechtbank is het niet eens met de verdediging. Volgens de voorzitter van de rechtbank komen de feiten uit de verklaringen van de agenten grotendeels overeen met de beelden.

De rechtbank heeft bij het bepalen van het vonnis rekening gehouden met het feit dat de zaak al veel gevolgen heeft gehad voor Kroon. Het incident was uitgebreid in de publiciteit en hij werd na het incident geschorst door Defensie. Het is nog niet duidelijk of Kroon na deze uitspraak wordt ontslagen of dat het bij een schorsing blijft.

Kroon heeft aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat. Hij is verbijsterd door de uitspraak en zegt dat hij zich schaamt dat hij is neergezet als een man die schennis heeft gepleegd en agenten mishandelt. "Wat me erg pijn doet is dat ik mensen teleurstel die mij vertrouwde. Ze kunnen dat nog steeds, want ik heb het niet gedaan", zei hij tegen verslaggevers.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1