Binnenland
KRO-NCRV

Ernstige tekorten politie: 'Het is eigenlijk al te laat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernstige tekorten politie: 'Het is eigenlijk al te laat'

Politiebureaus die sluiten, aangiftes die blijven liggen, minder agenten op straat en criminelen die hun gang kunnen gaan. Volgens Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond is het "eigenlijk al te laat". "Het kabinet heeft niet naar ons geluisterd."

Stand.nl: De situatie bij de politie is rampzalig

De Nederlandse politie kampt al jaren met ernstige tekorten doordat er te weinig nieuwe mensen bijkomen. Minister Ferd Grapperhaus heeft extra geld uitgetrokken, maar zegt dat nieuw personeel werven en selecteren meer tijd kost.

'Ze trekken het niet meer'

Volgens Simmers is de nood niet alleen hoog in de steden. Daarbij vallen de politiemensen die er wél zijn om. Simmers: "Jonge collega's die tot hun pensioen bij de politie wilde blijven werken, willen weg. Ze trekken het niet meer. Ze rijden van het ene heftige incident naar het andere."

Deze week maakten Rotterdam en Utrecht al bekend te zullen korten op politie-inzet vanwege personeelstekorten. Gisteren maakte de Amsterdamse driehoek van burgemeester, justitie en politie bekend dat 'pijnlijke maatregelen' noodzakelijk zijn. Zo zullen politiebureaus minder lang open zijn in de hoofdstad en worden gespecialiseerde teams in de stad opgeheven.

'Dan maar alleen noodhulp'

"Dan maar geen snel team met Audi's en Volvo's die achtervolgingen kunnen doen en gespecialiseerde teams die in de haven opereren. Dan doen we maar alleen de noodhulp." Simmers is naar eigen zeggen de fase van teleurstelling wel voorbij. "Ik ben nu vooral boos."

Niet overal op 'rijden'

Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit denkt dat de politie efficiënter kan opereren als ze beter selecteren op welke noodmeldingen ze 'rijden'. Nu rukt de politie altijd uit, terwijl dat volgens Helsloot misschien niet in alle gevallen nodig is.

Als voorbeeld noemt hij de noodoproep van een school die belde omdat een vijfjarige leerling doorgeslagen was of meldingen van fietsers die zijn gevallen. Ook bij verwarde personen is het de vraag of agenten altijd moeten uitrukken of dat een wijk-GGD'er dit kan doen. "Betere leiding zodat er knopen kunnen worden doorgehakt, kan leiden tot 30 procent meer efficiëntie", zegt Helsloot.

Leger en Marechaussee

Burgemeester Boelhouwer van Gilze-Rijen strijdt in zijn gemeente en daarbuiten tegen zware drugscriminaliteit. Hij maakt zich zorgen over de tekorten. Op korte termijn denkt hij dat het leger en de Marechaussee een tijdelijke oplossing kunnen zijn.

Op de lange termijn moet er gigantisch geïnvesteerd worden in opleidingen. "Daar moet je nu mee beginnen", aldus Boelhouwer. "Als je dat doet, dan kun je proberen het een beetje bij te houden."

Ster advertentie
Ster advertentie