appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Actie ziekenhuispersoneel: 'Verpleegkundige blijft maar geven'

ANP
woensdag 20 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Ziekenhuismedewerkers uit heel Nederland voeren vandaag actie. Het zorgpersoneel wil meer loon en een lagere werkdruk. Gynaecoloog Jacqueline Louwers: "Je moet het werk doen met de mensen die er zijn. Het gaat niet van de zorg van de patiënt af, dus gaat het nu van de verpleegkundige af." 

Ziekenhuispersoneel gaat staken! Een kijkje in het Diakonessenhuis
Louwers werkt als gynaecoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ze ziet met eigen ogen wat de werkdruk met haar collega's en de afdeling doet. "We hebben het hier over mensen die altijd maar moeten werken. 's Nachts, in het weekend en met Kerst." 

De gynaecoloog ziet jonge mensen vertrekken naar werkplekken met minder onregelmatige werktijden en een hogere beloning. Louwers collega’s voeren actie, maar de bevallingen die binnenkomen gaan gewoon door. "We draaien zondagsdiensten en de keizersneden staan op dinsdag en donderdag gepland."

Het extra werk is bijna gewoon geworden

Meyke van Roosmalen

Meer dan 150.000 ziekenhuismedewerkers in heel het land voeren vandaag actie. Nooit eerder gebeurde dit op zo’n grote schaal. Meyke van Roosmalen is voorzitter van het actiecomité en vakbondsconsulente van NU ’91. Ze werkt op de spoedeisende hulp en heeft liefde voor het vak en haar collega’s, maar ook zij loopt op haar tandvlees. "Het extra werk is bijna gewoon geworden omdat je niet altijd genoeg personeel hebt."

Tot Van Roosmalens spijt is het zover gekomen dat ze soms geen 'vreemde' patiënten kunnen opnemen. "We zijn nooit dicht voor patiënten die onder behandeling zijn hier, maar soms kunnen we een trauma elders uit de stad er niet bij hebben. De ambulance moet dan uitwijken naar een ander ziekenhuis." 

Morgen om 10.30 doet Maarten Bleumers live verslag van de actiedag op NPO Radio 1. 

Actiedag woensdag 20 november 

Volgens de laatste stand van zaken van FNV Zorg doen 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra mee aan de staking. Uitstelbare zorg gaat woensdag niet door. Uitzonderingen zijn spoedgevallen, kankerpatiënten en enkele operaties van kinderen. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1