appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Kroongetuige Nabil B. liet moordaanslag plegen op verdachte in Marengo-proces vanuit zijn cel'

ANP
dinsdag 5 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Kroongetuige Nabil B. liet vanuit zijn cel een moordaanslag plegen op verdachte Mohamed Razzouki. Dat zegt de advocaat van Razzouki, die betrokken is bij het Marengo-proces. Razzouki werd in 2017 geraakt met 28 kogels in Utrecht. Verslaggever Bram de Waal vertelt in Radio EenVandaag over deze beschuldiging.

28 kogels vliegen over straat in Utrecht Overvecht, een decembernacht in 2017. Twee mensen raken gewond, van wie 1 iemand ernstig. Dat is Mohamed Razzouki. Hij is in de val gelokt, zegt hij nu. Door de kroongetuige in het moordproces rond Ridouan Taghi. Deze Nabil B. zou die aanslag hebben laten plegen terwijl hij in de gevangenis zat.

Advocaat Nico Meijering over de beschuldiging van zijn cliënt aan het adres van kroongetuige Nabil B.:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanuit de cel in de val gelokt

In juli werd tijdens een zitting in het Marengo-proces al duidelijk dat Nabil B. in zijn cel de beschikking had over een versleutelde PGP-telefoon. "Mijn cliënt heeft op verzoek van de kroongetuige die telefoon via via aan hem geleverd. Een gecodeerde telefoon", vertelt Meijering. Het is dezelfde telefoon waarmee hij Mohamed Razzouki in december 2017 benadert om een 'pak met geld' op te halen in de Utrechtse wijk Overvecht.

Eigenlijk heeft Mohamed Razzouki er geen tijd voor, maar hij besluit toch te gaan. Hij neemt een vriend mee, hoewel Nabil B. erop aandringt dat hij alleen moet komen. Vervolgens loopt hij in 'de val', vertelt Meijering. Razzouki en zijn vriend treffen niemand aan op de afgesproken plek. Hij zoekt contact met B. "Nou, die gaf niet meer thuis", vertelt Meijering. Vervolgens wordt hij, in de auto, onder vuur genomen. "Vermoedelijk met een Kalashnikov. Er is 28 keer op hem geschoten."

Ontmaskeren als leugenaar

Nabil B. en Mohamed Razzouki kennen elkaar sinds 2006. Ze bouwden in die periode een vriendschappelijke relatie op. Razzouki omschrijft B. als een man die altijd 'veel' wilde. "Hij had grote verhalen, hij was dol op geld. Zijn bijnaam: PalmInvest, omdat ie zulke grote verhalen had."

Over waarom Nabil B. zijn vriend Mohamed Razzouki wilde laten ombrengen, is Meijering duidelijk. "Al die zogenaamde wetenswaardigheden van de kroongetuige die over meneer Taghi zouden gaan, zegt hij van mijn cliënt te hebben gehoord. Maar hij weet dat hij liegt. En dus is mijn cliënt nummer één die Nabil B. kan ontmaskeren als leugenaar. En dat weet de kroongetuige natuurlijk ook."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1