appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Wegloper Ruinerwold was behoorlijk actief op social media

ANP
woensdag 16 oktober 2019 | NOS | Redactie

De 25-jarige man die de rustige Drentse plaats Ruinerwold opschrikte door zich in verwarde toestand te melden in een kroeg en daar te vertellen over zijn geïsoleerde familie, was tot voor kort actief op sociale media. Kennelijk had hij vanuit de boerderij, waar hij en zijn familieleden jarenlang afgezonderd woonden, toegang tot internet.

Gisteren arresteerde de politie de huurder van het pand, de 58-jarige Josef B. van Oostenrijkse afkomst. Hij zou er samen met zeven anderen, naar verluidt een vader en zes kinderen, hebben gewoond. Mogelijk kwam de familie jarenlang nauwelijks buiten. Er wordt van uitgegaan dat ze er werden vastgehouden, maar de daadwerkelijke gang van zaken is nog onbekend.

De zeven zaten volgens de politie in een "af te sluiten" kamer, maar niet in een kelder. Ook is niet duidelijk of ze er vrijwillig zaten of niet.

B. zit nog vast. Waarvan hij verdacht wordt, kan justitie niet zeggen. Ook zegt de politie niet of de zeven anderen familie van elkaar zijn; in een persbericht staat alleen dat zij zéggen familie van elkaar te zijn. Het zevental en de Oostenrijker woonden mogelijk al sinds 2010 op het erf.

Facebook

Op internet gaat een pagina rond van ene Jan uit Ruinerwold. De café-eigenaar bevestigt dat hij de man van 25 is die bij hem aanklopte. De man heeft een behoorlijke baard, lang haar en op de Facebookpagina heeft hij ingevuld dat hij in augustus 2010 naar Ruinerwold is verhuisd.

Jan uit Ruinerwold, onherkenbaar gemaakt omwille van de privacy / Facebook

Opvallend is dat hij de laatste tijd behoorlijk actief is op sociale media. Vooral in september plaatste hij allerlei persoonlijke informatie, over zijn geboorteplaats, verhuizing naar Ruinerwold en werk bij het bedrijfje van Josef B.

Niet wereldvreemd

Jan lijkt op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de wereld. Heeft het op Twitter over de cloud, waarbij hij begrippen als Google Drive en Microsoft Office365 oplepelt. Ook deelt hij berichten op Facebook over de wereldwijde klimaatacties.

Twee weken geleden plaatste de 25-jarige Jan foto's van het dorp zelf. "Ra, ra waar is deze foto gemaakt?" was het onderschrift van een foto van het plaatsnaambordje in het donker, alsof hij aan iemand wilde laten zien dat hij buiten was in de avond.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1