appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

Kun je je voorbereiden op het einde der tijden?

ANP / Wilder Bijzitter
dinsdag 15 oktober 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Een gezin dat vandaag werd ontdekt in het Drentse Ruinerwold heeft veel stof doen opwaaien. Als ware doomsday preppers zat het gezin al jaren in de kelder te wachten op het einde der tijden, zo meldt RTV Drenthe. Toch vindt Jeroen Klaassen, die zelf prepproducten verkoopt, het nuttig om een beetje te preppen. "Ik bereid me niet voor op het einde der tijden, maar wel op een calamiteit."

'Preppers zijn niet gek'

Klaassen maakt onderscheid tussen reguliere preppers en doomsday preppers. Die laatste groep, die vooral in de Verenigde Staten bestaat, gelooft dat de wereld binnenkort aan zijn eind komt. Religieuze motieven spelen hierbij vaak een rol. Reguliere preppers zijn doorgaans niet religieus: ze bereiden zich voor op natuurrampen of oorlogen, volgens Klaassen. "Je voorbereiden op het einde der tijden is onrealistisch. Als er niks meer is, heb je ook geen idee waar je je op voorbereidt."

Religieus

Het gezin uit Ruinerwold, waarover de politie nog weinig kwijt wil, zat al negen jaar in de kelder van een afgelegen boerderij te wachten op het einde der tijden, zo meldde RTV Drenthe. Het gezin was zelfvoorzienend: ze leefden van een groentetuin en een geit. Ze werden ontdekt nadat de oudste zoon ‘ontsnapte’ en een café-eigenaar de politie waarschuwde.

Eindtijd

Eindtijddenken is vrij gangbaar in een deel van de maatschappij. Zo leven veel christenen in de verwachting dat er een einde komt aan de wereld, vertelt cultuurtheoloog Frank Bosman. Ook zelf gelooft hij dat de wereld ooit ten einde komt. "De mensheid is ooit begonnen en het is een hele redelijke gedachte dat het ook kan eindigen."

'Preppers zijn niet gek'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1