appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Feit of Fictie: '1 op de 3 studenten gebruikt lening om andere dingen te doen'

ANP
dinsdag 8 oktober 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

CDA-Kamerlid Harry van der Molen zegt vandaag in Trouw, over het leenstelsel voor studenten, dat '1 op de 3 studenten de lening gebruiken om andere dingen mee te doen'. Hoe zit dat precies? In Radio EenVandaag pluizen we het uit.

Feit of fictie: 1 op 3 studenten leent voor andere doeleinden

"We zien dat 54% van de studenten aangeeft een deel van het geleende geld opzij te zetten", legt Gabrielle Bettonville van het Nibud uit. Studenten kijken niet altijd wat ze precies nodig hebben, vertelt ze. "En bij de studenten die wel een zorgvuldige berekening maken van welke kosten er gemaakt moeten worden, zien we dat ze minder lenen."

Omdat het kan

In het Landelijke Studentenonderzoek van het Nibud geeft 31% van de studenten aan dat ze het maximale bedrag lenen 'omdat het kan'. Waar het geld vervolgens precies aan wordt uitgegeven is volgens het Nibud eigenlijk niet nauwkeurig te bepalen.

Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ergert zich aan het beeld dat er bestaat: studeren is lang niet meer alleen maar bier drinken. "Ruim een kwart van de hbo-studenten doet een fulltime studie, en werkt daarnaast nog 16 uur per week. We zitten echt niet meer de hele dag op het terras."

Voor later

Hard werken dus, zodat er ook wat geld van de lening overblijft om opzij te zetten. De studenten die de studiefinanciering op een spaarrekening zet, geven verschillende redenen aan om dit te doen: "15% spaart om later een huis te kunnen kopen, 45% spaart om na de studie geld achter de hand te hebben", vertelt Bettonville. Maar de economische ontwikkelingen spelen net zo goed mee: "39% zegt dat ze sparen omdat de rente op de lening zo laag is."

"Ik ken veel jongeren die inderdaad wel spaargeld hebben, maar dat is ook voor als je gaat verhuizen en de borg moet betalen, of als je je been breekt", zegt Rutten. "Ik vind het heel begrijpelijk dat er gespaard wordt. Studenten en jonge mensen zitten in een onzekere situatie, met flexibele contracten, een moeilijke woningmarkt. Dan is het prettig om wat achter de hand te hebben."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1