appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Thomas Cook Nederland en Neckermann schrappen alle vertrekkende vluchten, reizigers in problemen

AFP
dinsdag 24 september 2019 | NOS | Redactie

De Nederlandse tak van de reisorganisatie Thomas Cook, waaronder ook Neckermann Reizen valt, schrapt alle vertrekkende vluchten voor morgen. Dat is besloten vanwege het faillissement van het Britse moederbedrijf.

"De afgelopen 24 uur is gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen uit te blijven voeren", schrijft de Nederlandse tak in een persbericht. "Ondanks alle inspanningen is dit helaas niet gelukt."

Tienduizend Nederlanders gedupeerd: 'We hebben flink stennis gemaakt'

Mensen die morgen op vakantie wilden gaan met Thomas Cook of Neckermann, kunnen dus niet vertrekken. Zij worden voor verdere instructies doorverwezen naar de site van de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Financieel onvermogen

Thomas Cook Nederland heeft bij de SGR een melding gedaan van financieel onvermogen. Volgens een woordvoerder is van een faillissement nog geen sprake.

Onduidelijk is nog wat er gebeurt met reizen die gepland staan voor woensdag en later. Voor die klanten komt binnenkort online informatie beschikbaar, zegt het bedrijf. Naar schatting 50.000 mensen hebben tot het eind van de winter een reis geboekt.

Verder zijn ruim 10.000 mensen op dit moment op reis met de Nederlandse onderneming. Volgens Thomas Cook Nederland hoeven zij zich geen zorgen te maken over de terugreis.

Toch problemen

Toch leiden de financiƫle perikelen tot problemen bij toeristen. Accommodaties nemen maatregelen, merkt onder anderen Linda Vermeer uit Baarn.

Na een stranddag met haar collega bleken de pasjes van hun hotelkamer in Torremolinos geblokkeerd. Zelfs even de kamer in om iets uit hun koffers te halen, zat er voor de Nederlanders niet in. "Stonden we daar, in onze strandkleding. We mochten alleen naar binnen als we de hele reissom betaalden. Het is chaos", zegt de Baarnse.

Ze weigerden te betalen, omdat de reis volgens Vermeer al was betaald door D-reizen. Via die reisorganisatie boekten ze het hotel. "Toen heb ik heel veel stampij staan maken en ik heb zelfs gedreigd de politie erbij te halen", zegt Vermeer. Bij de hotelmanager heeft ze het voor elkaar gekregen dat ze vanavond nog in hun kamer mogen slapen. Hetzelfde geldt volgens haar voor andere Nederlanders, Belgen en Fransen in hun hotel.

Maar of ze er morgenavond ook nog een slaapplek hebben, is de vraag. De hotelmanager wil morgenochtend een verklaring in zijn e-mail hebben van Thomas Cook waarin staat dat de reisorganisatie voor de kosten opdraait, zegt Vermeer. "We eten met pijn in onze buik. We zijn pas gisteren aangekomen en we moeten nog door tot zondag."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1