appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Schiphol al jaren in overtreding door ontbreken natuurvergunning

ANP
maandag 16 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Schiphol heeft al jarenlang geen natuurbeschermingsvergunning. Dat blijkt uit documenten die in bezit zijn van EenVandaag. Zeker 100.000 vliegtuigen zijn daardoor illegaal opgestegen en geland. Dat stelt Johan Vollenbroek, voorman van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) in Radio EenVandaag.

Onderzoek begon uit nieuwsgierigheid

MOB ontmantelde eerder het Nederlandse stikstofbeleid, waardoor vele duizenden projecten in het land vooralsnog stilliggen. Vollenbroek heeft de betrokken ministers gisteravond een handhavingsverzoek gestuurd over het ontbreken van de vergunning bij Schiphol. "Daar staat in dat Schiphol geen vergunning heeft, maar dat wel zou moeten hebben", zegt Vollenbroek.

"We waren nieuwsgierig of grote bedrijven wel een natuurvergunning zou hebben. Schiphol wil uitbreiden en tegenstanders zeiden tegen ons: "kunnen we daar niks tegen doen, of eens uitzoeken of dat wel mag?"", zegt Vollenbroek. Daarop is MOB gaan onderzoeken of Schiphol beschikt over de juiste vergunningen. 

Geen vergunning nodig

Schiphol zegt geen vergunning nodig te hebben. Ze bestaan naar eigen zeggen al langer dan dat er natuurbeschermingswetten zijn en daarom zouden ze geen vergunning nodig hebben. 

Meneer Vollenbroek gniffelt om die redactie: "Zelfs een koe in de wei heeft een vergunning nodig, dus het is vreemd dat Schiphol dat niet nodig zou hebben." De overheid heeft twee maanden de tijd om op de kwestie te reageren.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1