appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Arts niet schuldig aan moord na omstreden levensbeëindiging

ANP
woensdag 11 september 2019 | NOS | Redactie NOS

Een verpleeghuisarts is vrijgesproken van moord op een patiënt. Volgens de rechtbank in Den Haag was de levensbeëindiging van een zwaar demente patiënt zorgvuldig genoeg uitgevoerd.

Tegen de arts was veroordeling wegens moord geëist zonder verdere straf. Het vonnis is uniek: nooit eerder sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (2002) is een arts vervolgd die meent euthanasie te hebben gepleegd.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Euthanasieverklaring

De 74-jarige patiënt had een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf later wisselende signalen over haar doodswens. De arts besloot in overleg met de familie om toch over te gaan tot levensbeëindiging, zonder dat de 74-jarige vrouw erover werd ingelicht. Twee onafhankelijke artsen hadden geoordeeld dat de patiënt ondragelijk leed.

Het Openbaar Ministerie vond dat er sprake was van moord, omdat de arts over de levensbeëindiging in gesprek had moeten gaan met de patiënt. Daardoor zou niet zijn voldaan aan de zorgvuldigheidseisen in de wet. Maar een verdere straf was niet nodig volgens het OM. De rechtbank is het daar niet mee eens.

"De norm die ze geschonden heeft, was onduidelijk en de arts kan maar een beperkt verwijt worden gemaakt", zei de officier van justitie twee weken geleden.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1