appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Marokkaans-Nederlandse vaders betalen dubbele alimentatie na scheiding

ANP
dinsdag 10 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Marokkaans-Nederlandse vaders betalen regelmatig twee keer kinderalimentatie aan hun ex-vrouw. Dat kan als stellen met een dubbele nationaliteit zowel voor de Marokkaanse als de Nederlandse wet trouwen. De bedragen kunnen hoog oplopen. "Het kan om duizenden euro's gaan", zegt advocaat Jamal El Hannouche.

Dubbele alimentatie voor Marokkaans-Nederlandse vaders

Vrouwen kunnen naast dat ze in Nederland alimentatie aanvragen, ook een aanvraag doen in Marokko. Dat gebeurt met succes, ook als de vrouw in Nederland woont. 

Cherry picking

Advocaat Jamal El Hannouche is gespecialiseerd in echtscheidingsrecht en kent deze gang van zaken goed. Hij verdedigt Marokkaans-Nederlandse mannen en vrouwen bij een scheiding. "Dit is wat we cherry picking noemen", legt El Hannouche uit. "Iemand met een dubbele nationaliteit kijkt dan in welk land hij of zij de zaak het beste kan doen."

Volgens de Utrechtse advocaat gaat het zeker om honderden zaken per jaar. "Vrouwen zijn steeds meer bekend met deze mogelijkheid. Alleen al in mijn praktijk heb ik paar zaken per jaar. Dat is het topje van de ijsberg, want dat gaat het alleen nog maar om de mannen die na een dwangsom in Marokko bij mij uitkomen. Maar ik hoor ook veel collega-advocaten hier over en wijs vrouwelijke cliƫnten zelf ook op deze mogelijkheid. Ik denk dat het om honderden zaken per jaar gaat."

Kostwinner

Voor de Marokkaanse wet wordt de man doorgaans als kostwinner gezien. Van hem wordt verwacht het gezin te onderhouden, ook na scheiding. Volgens Jamal El Hannouche speelt schaamte een belangrijke rol. "Deze vaders voelen zich beetgenomen, maar vaak komen deze zaken pas op mijn bureau omdat een broer, een zus of een vriend belt in plaats van de vader zelf. Het komt dan bijvoorbeeld pas aan het licht als een vader terug wil naar Marokko vanwege een stervende moeder."

Koning Mohammed VI

Sinds 2004 werd in Marokko het islamitisch familierecht, de Mudawana, gemoderniseerd onder impuls van de modernere Koning Mohammed. De wet heeft de positie van de Marokkaanse vrouw aanzienlijk verbeterd. De huwbare leeftijd ging van 15 naar 18, er kan worden gescheiden en kinderalimentatie werd in het leven geroepen.

Alleen de vrouw kan die ingevoerde kinderalimentatie aanvragen; de man wordt verantwoordelijk gehouden voor het gezinsinkomen. Partneralimentatie zoals in Nederland bestaat niet in het Marokkaanse recht.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1