appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

ANP Prinses Christina in 2013
vrijdag 16 augustus 2019 | NOS | Redactie

Prinses Christina is op 72-jarige overleden, dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze leed al enige jaren aan botkanker. Christina overleed vanmorgen op het complex van Paleis Noordeinde, delen koning Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix "met groot verdriet" mede, aldus de RVD.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Vierde dochter

Christina was de jongste zus van prinses Beatrix. Ze werd op 18 februari 1947 geboren als vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. In 1975 trouwde ze met Jorge Guillermo, met wie ze drie kinderen: Bernardo, Nicolás en Juliana.

In 1996 kwam een einde aan het huwelijk. Christina woonde onder meer in New York en Italië. 

Alledaags leven

De prinses, geboren als Marijke, hield niet van publiciteit en prefereerde een leven buiten de schijnwerpers. "Een alledaags leven leiden. Daar houd ik van en daar geloof ik in."

Op jonge leeftijd wordt duidelijk dat de prinses een aangeboren oogziekte heeft, doordat haar moeder Juliana tijdens de zwangerschap besmet was geraakt met rodehond. De koningin roept de hulp in van gebedsgenezeres Greet Hofmans. Ze hoopt dat Hofmans de oogziekte van haar jongste dochter kan genezen.

Geen pottenkijkers

De prinses kiest dan ook bewust voor een studie aan een conservatorium in Canada. Ze heeft een passie voor zang en wil zich zonder pottenkijkers ontwikkelen. "Ik had niet zo de behoefte om in het publieke oog te leren. Ik wilde liever leren zonder dat men dat allemaal hoefde te zien en horen." Ze vindt er de anonimiteit die ze zoekt.

De prinses wordt zanglerares in New York. Daar ontmoet ze de gevluchte Cubaan Jorge Guillermo, met wie ze in 1975 trouwt. Christina vraagt geen goedkeuring aan het parlement voor het huwelijk met de katholiek, en verliest zo haar recht op de troon. Het paar krijgt drie kinderen: Bernardo (1977), Nicolas (1979) en Juliana (1981).

Zangtalent

Na de periode in de VS verhuist het gezin midden jaren tachtig naar Wassenaar, waar ze Villa Eikenhorst laten bouwen. In 1994 vragen Christina en Jorge Guillermo echtscheiding aan. Die wordt twee jaar later, in 1996, uitgesproken. Dat jaar verhuist Christina met haar twee zoons naar New York. Haar dochter gaat bij haar vader in Londen wonen, een stad waar Christina later ook naartoe verhuist.

Nederland maakt intussen ook kennis met het zangtalent van Christina. Ze zingt soms voor goede doelen, of bij familiegelegenheden, zoals bij de begrafenissen van haar beide ouders en bij de huwelijken van haar neef Bernhard en haar zoon Bernardo.

In 2000 brengt ze zelfs een kerst-cd uit, samen met deelnemers aan het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours, waar zij tevens erevoorzitter van is. Twee jaar later volgt nog een album, met de veelzeggende titel The me nobody knows. Daarop zingt ze ook een duet Rob de Nijs. De opbrengsten van de verkoop gaan naar het Prinses Christina Concours en de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1