appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stad en platteland: verburgerlijking van de stedeling

Den Haag
maandag 12 augustus 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Wonen in 'de stad' is ongekend populair. Maar voor een massale toevlucht naar binnensteden hoeven we niet te vrezen, zegt emeritus professor Friso de Zeeuw van de TU Delft. Door verburgerlijking zal het merendeel van de jonge stedelingen kiezen voor een leuk woninkje erbuiten. Deel II van een tweeluik over verschillen tussen stad en platteland. 

Jortcast #147 - Plattelandspenarie en Stadse superioriteit (deel II)

"Er zou een grote behoefte zijn aan appartementen in de stad, volgens rijksbouwmeester Floris van Alkemade", zegt De Zeeuw. "Maar uit onderzoek wat ik al een tijdje doe blijkt dat dat niet het geval is." Volgens De Zeeuw is juist de vraag naar laagbouw, eengezinswoningen en grondgebonden woningen groot.


Tweeluik: De superieure stad en de plattelandspenarie 

Dr Kelder spreekt in deel II van het tweeluik met emeritus praktijkhoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft over de kloof. In dit deel staat de stad centraal. Luister Jortcast #145 voor deel I met prof. dr. ir. Bettina Bock.

"We weten vrij precies hoe mensen willen wonen. Daar zit door de jaren heen ook niet veel verandering in", zegt De Zeeuw. Aanvankelijk trekken jongeren vaak van het platteland naar de stad, om te studeren of te werken.
 

Invloedssfeer 

Na verloop van tijd ziet De Zeeuw een tegenovergestelde trend: verburgerlijking, noemt hij dat. "De jonge gasten die aanvankelijk in de binnenstad willen wonen verburgerlijken voor het overgrote deel. En kiezen dan voor een eengezinswoning daarbuiten.
 
Veel investeren in de verdere, perifere gebieden is volgens De Zeeuw niet nodig. "Heel veel mensen willen in de invloedssfeer van de stad wonen. En dat is niet alleen de begrenzing van de stad Amsterdam." Zelf woont hij in Monnickendam, op 20 minuten rijden van Amsterdam. Omgeven door platteland, maar onderdeel van 'de agglomeratie Amsterdam', legt De Zeeuw uit.

Rompertje

De Zeeuw heeft het overigens niet alleen over Amsterdam en de rest van de Randstad, als hij het heeft over stedelijke gebieden waar mensen graag gaan wonen. Het gebied omvat een gebied ten noorden en zuiden van de Randstad, en behelst ook het westelijk deel van Gelderland en het middendeel van Brabant.
 
Steden als Alkmaar, Eindhoven en Apeldoorn horen daar bijvoorbeeld bij. De Zeeuw noemt dat gebied 'het rompertje' van Nederland, omdat het er enigszins op lijkt als je Nederland van bovenaf bekijkt.
 
 
Investeringen en groei over het hele land propageren is volgens De Zeeuw niet goed. "Voorwaarde is wel dat je de mobiliteit binnen dat rompertje goed houdt."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1