appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Fruittelers lijden onder Russische boycot en willen af van sancties tegen Rusland

EenVandaag
donderdag 8 augustus 2019 | AVROTROS | EenVandaag

Fruittelers willen niet langer financieel bloeden voor strafmaatregelen tegen Rusland. Het is 5 jaar geleden dat het land daarom een handelsboycot met het Westen afkondigde. De Nederlandse Fruittelers Organisatie roept op de sancties te stoppen. We praten erover bij Radio EenVandaag met Rusland-kenner Helga Salemon en CDA-kamerlid Martijn van Helvert.

Een van hen is perenteler Erik Appelman. Hij heeft de afgelopen jaren de prijs van zijn peren flink zien dalen. Bovendien moest hij op zoek naar een nieuwe afzetmarkt. "Van de totale productie ging 20 tot 30 procent naar Rusland. Die markt hebben we heel lang opgebouwd en in één keer is het dan weg. Dan schrik je wel." De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) wil dat telers zoals Appelman worden gecompenseerd als de EU weigert om de sancties te herzien.

5 jaar sancties tegen Rusland: fruittelers willen dat het stopt

Strafmaatregelen tegen Rusland

In de zomer van 2014, deze week precies 5 jaar geleden, besluit de Europese Unie om tal van economische sancties op te leggen aan Rusland. De strafmaatregelen worden opgelegd nadat Rusland de Krim annexeert en zich mengt in het conflict in het oosten van Oekraïne.

Als tegenreactie komt Rusland op 7 augustus 2014 met een boycot op Europees fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten. De boycot raakt de export van agrarische producten direct. In 2013, het jaar voor de sancties, exporteerde Nederland voor 1,8 miljard euro aan agrarische producten naar Rusland. In 2015, een jaar na het invoeren van de sancties, is de exportwaarde bijna gehalveerd naar 940 miljoen euro.

'Geen resultaat: dan net zo goed stoppen'

Fruitteler Appelman snapt dat de sancties een politiek besluit zijn, maar vraagt zich ook af of ze wel echt effect hebben. "Het heeft niet gebracht wat we hadden gehoopt. De Krim is nog steeds geannexeerd. Dus dan kan je net zo goed stoppen. Maar ik snap ook dat de MH17 heel moeilijk ligt in Nederland."

CDA-kamerlid Martijn van Helvert begrijpt de situatie van de fruitteler, maar vindt toch dat sancties van kracht moeten blijven. "Rusland schendt op meerder fronten het internationaal recht. Dan moet je ze niet gaan belonen door met de sancties te stoppen. Je moet dezelfde harde taal als Poetin spreken."

'Eigen fruit eerst'

Van Helvert raadt de telers aan om andere markten te onderzoeken, zoals die van Mexico. En: "Eigen fruit eerst. We moeten zelf ook meer Nederlands fruit gaan eten. We eten te vaak appeltjes uit Nieuw Zeeland."

Volgens Rusland-kenner Helga Salemon wordt Rusland wel degelijk hard getroffen door de sancties. "Per saldo is de Russische burger echt slechter af. Mensen betalen 50 procent meer voor hun producten dan voor 2014." Ze ziet de bevolking morren, maar denkt niet dat Poetin zich daar iets van aan zal trekken. "Het is een illusie om te denken dat Poetin ook maar een centimeter in beweging zal komen."

'Het gaat om de lange adem'

Kamerlid Martijn van Helvert geeft toe dat de sancties tot nu toe nog weinig concrete opbrengsten hebben opgeleverd. "Maar de diplomatie is geen frietkraam. Dat je iets besteld, betaalt en het dan meteen krijgt. Het gaat om de lange adem. Bij de fruitteelt kan je elk jaar oogsten, bij de diplomatie niet."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1