Binnenland
NOS

Rijkswaterstaat: 'Neem een paraplu mee vandaag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijkswaterstaat: 'Neem een paraplu mee vandaag'

Rijkswaterstaat neemt de komende dagen extra maatregelen in verband met de verwachte hitte. Er worden temperaturen verwacht van boven de 35 graden en dat kan problemen veroorzaken op de weg.

Bij Rijkswaterstaat geldt vanaf 10.00 uur een hitteprotocol. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan zo snel mogelijk door een bergingsbedrijf worden weggesleept. Ze worden naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Verder adviseert Rijkswaterstaat automobilisten om voldoende drinkwater mee te nemen omdat hun concentratie door de hitte kan afnemen. Ook een paraplu kan handig zijn. Die kan als parasol worden gebruikt als bij pech buiten de auto op hulp moet worden gewacht.

Weggebruikers moeten ook rekening houden met overlast door bermbranden. Bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Gooi ook geen sigarettenpeuken of afval in de berm, adviseert Rijkswaterstaat. "Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken."

Hitteprotocollen, code rood en afgelastingen door de hitte

Ster advertentie
Ster advertentie