appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

GroenLinks wil Navo-afspraken niet nakomen

ANP
woensdag 29 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Bram van Ojik wil opnieuw praten over de afspraak van 2 procent. Dat zegt het GroenLinks-Kamerlid in Spraakmakers. Hij reageert daarmee op de kritiek van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra die volgens de Volkskrant 'verbijsterd' is dat Nederland te weinig investeert in defensie om de Navo-afspraken na te komen. Van Ojik vindt de regel onzin: "Die 2 procent moet ter discussie worden gesteld."  

Stand.nl: Er moet meer geld naar Defensie om aan de Navo-norm te kunnen voldoen

Van Ojik: "Nederland moet niet zoals Rutte zeggen dat Trump voor duizend procent gelijk heeft. We moeten op een inhoudelijk debat aandringen." Volgens Van Ojik is het de omgekeerde wereld om het geld voor die 2 procent te investeren. "Dit betekent voor Nederland miljarden extra, zonder dat we de discussie hebben gehad over wat we eventueel met dat geld zouden willen doen."

Bij nader inzien de verkeerde afspraak

In 2014 kwamen de lidstaten van de Navo overeen dat de defensie-uitgaven 2 procent van de omvang van de economie moeten zijn. Als alle lidstaten gaan bijdragen dan komt er volgens Van Ojik zo’n 80 tot 90 miljard aan wapens bij, maar is er geen plan voor wat er nodig is om de wereld veiliger te maken. "Dan vind ik dat we bij nader inzien in 2014 de verkeerde afspraak hebben gemaakt." 

Van Ojik geeft aan voor solidariteit te zijn én de verdediging van ons grondgebied." Maar: "Niet eerst de rekening betalen en dan pas kijken wat je er eigenlijk voor wilt hebben." 

Een tweede norm

Defensiespecialist van Clingendael Dick Zandee vindt ook dat de norm van 2 procent niet zaligmakend is. "Die twee procent is niet het juiste criterium. Dat meet alleen maar input, maar het gaat juist om de output." Hij pleit ervoor om naast die norm nog een andere in te voeren die meet wat landen daadwerkelijk bijdragen aan de Navo.

Griekenland voldoet al jaren aan de norm, maar draagt nauwelijks iets bij aan de Navo

Dick Zandee

Tanks in depots

"Kijk naar een land als Griekenland dat al jaren aan de norm voldoet, maar nauwelijks iets bijdraagt aan de Navo. De Grieken zijn vooral bezig met de dreiging vanuit Turkije. Dus er staan honderden honderden honderden tanks in depots. Maar als het aankomt op inzet in de Baltische staten of in crisisbeheersingsmissies, dan zegt Athene: wij doen niet mee." 

Het verhaal zoals ambassadeur Pete Hoekstra nu neerzet – "als je die norm niet haalt, dan ben je een bad guy" – daar wil Zandee iets anders tegenover stellen. "Want je kunt ook wél aan de norm voldoen en toch een bad guy zijn, een bad performer. Dat beeld moet gecorrigeerd worden." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1