appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Laat Volkert zich weer persoonlijk melden met alle beperkingen die daarbij horen'

ANP
zaterdag 25 mei 2019 | WNL | Mark Broersma

Han ten Broeke, de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies, wil dat de oude voorwaarden die Volkert van der Graaf had na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling weer worden hersteld. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag in reactie op de ophef die is ontstaan na nieuwe onthullingen over de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der Graaf kwam in 2014 vrij na twee derde van zijn gevangenisstraf van achttien jaar te hebben uitgezeten. Dit gebeurde wel onder enkele strikte voorwaarden. Zo moest hij zich regelmatig melden bij de reclassering.

Van der Graaf vocht deze meldplicht later met succes aan, omdat hij wilde emigreren. Dit weekend meldt dagblad de Stentor echter dat Van der Graaf ondanks dat voornemen om uit Nederland te vertrekken nog steeds in Apeldoorn woont.

"Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn”, zegt Ten Broeke. “Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen. We zijn voortdurend te laconiek op dit soort zaken en dat holt het rechtsbesef bij de mensen uit."

Nieuwe wet

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg hoopt dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van criminelen met een nieuwe wet snel op de schop gaat, zo zegt zij in WNL Op Zaterdag. "De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1