appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

PvdA na mogelijke tbs-moorden: ‘Vertrouwen Dekker wankelt’

ANP
donderdag 2 mei 2019 | KRO-NCRV | Jeff Pinkster en Tom Veldhuijzen

Oppositiepartij PvdA wil direct na het voorjaarsreces een debat over de twee tbs’ers die zijn aangehouden voor de moord op een 72-jarige man uit Lelystad. Het vertrouwen in minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker is ‘wankeler’ geworden. Dat zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag in het Radio 1-programma 1 op 1.

“Dit is een gruwelijke daad en staat niet op zichzelf. We lopen van incident naar incident. Ik vraag me af: wat staat ons nog meer te wachten?", aldus Kuiken. “Ik maak me heel veel zorgen en ik vind het heel raar dat we nog niets van de minister hebben gehoord. Er is veel onrust. Ik wil informatie.”

PvdA: 'Het vertrouwen in minister Dekker wankelt'

1 op 1

Coalitiepartij VVD vindt dat het veel te vroeg is om de positie van VVD-minister Sander Dekker ter discussie te stellen. “Wij willen op een zo kort mogelijke termijn een debat, maar willen wel echt eerst het feitenrelaas afwachten. Dat is nu belangrijker dan vragen over zijn positie”, zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in dezelfde uitzending.

Van Wijngaarden maakt zich zorgen of de veiligheid van de samenleving voldoende in acht wordt genomen. Zeker in het licht van het recente debat over de rechtsgang van Michael P., de moordenaar en verkrachter van Anne Faber, dat volgens het VVD-Kamerlid moest gelden ‘als kantelpunt’. “Is er voldoende sprake van een veiligheidscultuur binnen de instellingen, of primair van een zorgcultuur? Daar maak ik mij ernstige zorgen om.”

‘Weigeren mag niet lonen’

“Er ligt een forse verbeteropgave”, zegt Van Wijngaarden over de forensische zorg in Nederland. Delinquenten die tbs weigeren, omdat ze anders denken een verkapte levenslange straf te krijgen, wil hij aanpakken. "Ik wil dat weigeraars linea recta naar het Pieter Baan Centrum gaan.” Indien nodig, moeten tbs’ers langer in een zwaarder regime blijven, "bij twijfel niet oversteken, moet het devies worden”.

De Telegraaf meldde donderdagochtend dat de politie twee verdachten heeft aangehouden voor de moord op de 72-jarige Gerrit Thomassen uit Lelystad. De verdachten, Jan van K. (48) en Michael B. (35), hebben allebei een tbs-verleden. B. zou volgens de krant nog steeds behandeld worden.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1