appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Proost!
STER Advertentie

‘Overheid heeft weinig krediet meer’

Tom Veldhuijzen
dinsdag 30 april 2019 | KRO-NCRV |

Acht jaar lang heeft hij de waarheid in de ogen gekeken en opgeschreven. Afzwaaiend voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Tjibbe Joustra gaat met pensioen, en laat een veelvoud van rapporten achter, recent nog over de moordenaar en verkrachter van Anne Faber. "Een deel van onze onderzoeken bevestigt inderdaad het wantrouwen in de overheid", zegt Joustra in het radioprogramma 1 op 1.

Tjibbe Joustra: ‘Overheid heeft weinig krediet meer’

"De overheid probeert vaak bureaucratie terug te dringen om het vertrouwen van de burger terug te winnen, maar dat is juist het paard achter de wagen spannen", zegt Joustra in zijn werkkamer, op zijn laatste werkdag, aan de Lange Voorhout in Den Haag.

Het meest schrijnende rapport ging ongetwijfeld over de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17, waar de OVV een vernietigend stuk over schreef. Maar de OVV publiceerde ook over mortierdrama in Mali, waardoor toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis het veld moest ruimen, en over de aardbevingen in Groningen.

"De meest verbazingwekkende conclusies gaan over organisaties die zelf weten dat zaken niet in de haak zijn. Ze hebben blijkbaar druk van buiten nodig. Het is wonderlijk dat organisaties niet beter in staat zijn om zich aan hun eigen haren uit het moeras te trekken", zegt Joustra. Hij doelt daarmee ook op het vernietigende rapport rond de rechtsgang van Michael P., "daar moet echt iets veranderen."

Vanaf 1 mei krijgt voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de voorzittershamer van Joustra in handen, en een gratis advies mee: "Je moet als voorzitter erg eigenwijs zijn, niet bang zijn om je tegen vanzelfsprekendheden aan te bemoeien en geen autoriteitsvrees hebben. Dat zit bij Jeroen wel goed."

Joustra leidt onderzoek naar ProDemos

Voorzitter van de Tweede Kamer Arib grijpt in bij ProDemos, het Haagse Instituut dat onder andere rondleidingen verzorgd op het Binnenhof voor scholieren, na meldingen over seksueel misbruik. Tjibbe Joustra gaat een onafhankelijke commissie leiden, dat onderzoek gaat doen naar de gevolgde procedures rond de misstanden en de cultuur en algemene werkwijze bij ProDemos. De commissie is gevraagd om voor de zomer resultaten te presenteren.

 

Tjibbe Joustra: ‘Overheid heeft weinig krediet meer’

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1