Binnenland
KRO-NCRV

‘Kabinet neemt al jaren verkeerde klimaatregelen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kabinet neemt al jaren verkeerde klimaatregelen’

"In kernenergie zit by far de meeste energie. Het is de meest aantrekkelijke optie om snel CO2 uitstoot te reduceren", dat zegt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal in 1op1 op NPO Radio 1.

"We praten de hele tijd over opwarming. Maar we moeten het gaan hebben over echte oplossingen", aldus de wetenschapsjournalist.

Opties als zonne-energie en windenergie zitten volgens Rozendaal in de bezemwagen als het gaat om opwekken van energie. "We moeten snel kerncentrales neerzetten. Ik ben heel positief over kernenergie. Probleem is dat het gros van de mensen er inmiddels door misinformatie zo slecht over denkt dat er geen kerncentrale komt."

Volgens Rozendaal spelen we als mensen wel een rol bij het opwarmen van de aarde: "De invloed van ons op klimaat, en dat zegt IPCC ook, is vijftig procent. Wij versterken als de mens natuurlijke oorzaken van klimaatverandering. Ik ben zeker geen klimaatscepticus of ontkenner. Ik ben niet tegen klimaatbeleid. Het debat is inmiddels echter zo opgefokt en hysterisch. En dat helpt niet mee."

Zeker geen klimaatvluchtelingen

Wereldwijd warmt de aarde op dit moment volgens Rozendaal op met gemiddeld 1 procent graden Celsius. In Nederland ligt dat gemiddelde op twee procent, vertelt hij. Dat is volgens Rozendaal nog geen reden tot enorme paniek en hysterie. Als voorbeeld van die ‘hysterie’ haalt hij de verslaggeving en tendens rond vluchtelingen aan: "Vluchtelingen ‘klimaatvluchtelingen’ noemen is daar een voorbeeld van. Het zijn namelijk helemaal geen klimaatvluchtelingen. De problemen daar ontstaan echt niet door de opwarming van de aarde."

Simon Rozendaal is de auteur van het net verschenen boek Warme aarde, hoofd koel.

{podcast audio="94040" caption="1 op 1: Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal: 'Kabinet voert al jaren verkeerd klimaatbeleid' - uitzending van 29-04-2019" }
Ster advertentie
Ster advertentie