appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Passend onderwijs drijft ouders tot wanhoop'

ANP
woensdag 10 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De grootste zorgen van ouders over het onderwijs van hun kinderen gaan over passend onderwijs. Passend onderwijs drijft ouders tot wanhoop. Dat is één van de bevindingen in het rapport van Ouders & Onderwijs

De Staat van de Ouder

Het grootste punt van zorg is dat veel ouders denken dat leraren niet weten wat ze moeten doen. Mensen hebben het idee dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. "De meldingen van ouders die wij krijgen gaan vooral over passend onderwijs." Dat zegt Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs.

Ouders & Onderwijs presenteert hun resultaten tegelijkertijd met het rapport van de onderwijsinspectie de Staat van het Onderwijs. 

Meerderheid tevreden 

Toch is de meerderheid van de ouders tevreden: bij het basisonderwijs 71 procent en bij het voortgezet onderwijs is dat 60 procent. Ouders zijn vooral tevreden over de kwaliteit van de docenten. Door het groeiende lerarentekort komt dat wel in het geding. Vlaming roept in gesprek met de Spraakmakersredactie de minister dan ook op om te stoppen met nadenken over onderwijsvernieuwing en te focussen op het echte probleem: het lerarentekort.

Vrijwillige bijdrage 

Een andere opvallende uitkomst is dat veel ouders niet weten dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Ze denken dat hij verplicht is en dan schrikt het ze af om naar een bepaalde school te gaan, dat werkt segregatie in de hand.

Over de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs werd in het rapport duidelijk dat ouders heel graag willen meehelpen. Dat doen ze nu gemiddeld 2,5 uur per maand. Ze willen niet als vervanger, maar als ondersteuning voor de leerkracht werken.

Stand.nl: scholen moeten nog vaker een beroep doen op ouders

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1