appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

SCP: Nederlanders hebben gevoel dat polarisatie toeneemt

ANP
vrijdag 29 maart 2019 | NOS | Redactie

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de meningsverschillen over maatschappelijke kwesties in Nederland toenemen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Burgerperspectieven 2019'. Nederlanders wijten de toenemende polarisatie aan de mentaliteit en samenleving, maar vooral aan de media en dan vooral de nieuwe media, zegt het SCP.

Paul Dekker over het toegenomen gevoel van polarisatie

Ondervraagden zien de grootste 'tegenstelling' tussen arm en rijk. Het grootste 'conflict' is er tussen autochtone Nederlanders en mensen met een migratieachtergrond.

Uit de cijfers blijkt overigens niet dat er in Nederland daadwerkelijk sprake is van veel meer polarisatie dan voorheen. Met de stelling 'er zijn mensen die ik ben gaan haten om de standpunten die zij innemen' is 16 procent het eens, iets meer dan de 13 procent uit 2012 maar minder dan de 19 procent in 1970.

70 procent van de ondervraagden antwoordt bevestigend op de stelling dat internet en sociale media tegenstellingen tussen mensen vergroten. Ongeveer de helft vindt dat traditionele media dat doen. Volgens het SCP zijn jongeren het vaker met de stellingen eens dan ouderen.

Zorgwekkend

Paul Dekker van het SCP noemt in het NOS Radio 1 Journaal de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. "Het zijn echt dingen waar mensen zich zorgen over maken. Dat we steeds harder tegenover elkaar komen te staan. Dat de nuance verloren gaat. Dat mensen agressiever worden in discussies. Dat is echt een groot punt van zorg."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1