Achtergrond
BNNVARA

Zwerfjongeren moeten het vanaf 18 jaar zelf uitzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwerfjongeren moeten het vanaf 18 jaar zelf uitzoeken

Het aantal zwerfjongeren tussen de 18 en 30 jaar in Nederland neemt toe. Veel jongeren komen in hun jeugd al met allerlei hulpinstanties in aanraking. Tot hun 18e vallen ze onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar daarna moet je het zelf maar uitzoeken. En waar de loketten zijn is vaak zeer onduidelijk. In De Nieuws BV vertellen twee jongeren hun verhaal.

Borderline

Joyce is een van de vele jongeren die op straat kwam te staan. Al heel jong had ze problemen thuis. "Ik en mijn vader botsten verschrikkelijk, mijn moeder kon daar niet mee omgaan." Om de ellende te ontvluchten leefde ze vaak op straat. Daar kwam ze op haar 13e al in aanraking met XTC en cocaïne. Nachtenlang zwierf ze door parken en straten. Ze leefde een poosje bij een pleeggezin en kwam terecht bij een andere opvang. Verschillende instanties bogen zich over haar. In De Nieuws BV vertelt ze dat ze van het kastje naar de muur werd gestuurd. "In totaal ben ik wel 9 instanties afgegaan die zich met me bezig hielden." Op haar 18e moest ze het zelf maar uitzoeken.

Mishandeling

Ook Serena uit Groningen ging het niet voor de wind. Op haar zesde werd ze seksueel mishandeld, ze had een moeder die er op haar 8e vandoor ging en niets meer liet horen en een stiefmoeder die haar geestelijk mishandelde. Ook Serena kwam op straat en in pleeggezinnen terecht. Vanuit die pleeggezinnen kwam ze uit bij begeleid wonen en nog een ander woonproject waar ze is weggelopen. "Ik wilde een eigen huisje maar had een uurloon van nog geen drie euro. Dus toen ben ik gaan samenwonen. Maar ja, dat ging natuurlijk ook mis. En met dat loon had ik binnen de kortste keren een schuld natuurlijk. Huur, zorgverzekering, reken maar uit!"

Toen ze 18 werd moest ze alles zelf doen maar dat kon ze niet. Ze maakte schulden en raakte steeds verder verstrikt in het web van lenen en rood staan. "Ik was kwetsbaar en liet het gebeuren. Nu heb ik een huisje en via schuldsanering en veel hulp kom ik er weer bovenop." Inmiddels volgt ze naast haar baan bij de klantenservice van een energiebedrijf en werk bij een muziekburo, een opleiding tot management-assistente.

Stichting Zwerfjongeren

Om deze problematiek een halt toe te roepen organiseren Stichting Zwerfjongeren Nederland en het Kansfonds een grote bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. Daar praten zij over het thema: Breng de Basis op Orde. Staatssecretaris Paul Blokhuis, allerlei hulpinstanties en zelfs Koningin Maxima geven een acte de présence.

Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland: "Het grootste probleem is dat we hulpbehoevende jongeren als ze 18 worden aan hun lot overlaten. We moeten kijken naar de zelfstandigheid van jongeren en dat moet bepalend zijn voor de hulp die je aanbiedt, niet de leeftijd."

Serena vult aan: 'Ik kreeg laatst van de Groningse Krediet bank een cursus over hoe je met geld omgaat. Dat had ik eerder moeten hebben joh. Op school of iets dergelijks. Dan had ik niet zo diep in de schulden geraakt."

Nederland telt steeds meer dakloze jongeren. Hoe stoppen we dat?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie