Achtergrond
KRO-NCRV

Aanval op Syrië: Symbolische waarde heeft ook waarde

foto: Trump kondigt luchtaanval Syrië aan - ANPfoto: Trump kondigt luchtaanval Syrië aan - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanval op Syrië: Symbolische waarde heeft ook waarde

De westerse aanval op Syrië is vooral van symbolische waarde. Dat is de stelling in Stand.nl vandaag. Dat lijkt de algemene opinie onder experts en commentatoren. En ook de bellers en andere leden van de Spraakmakers-community zijn die mening toegedaan over het aangekondigde bombardement van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op Syrische regeringsdoelen.

Stand.nl: De aanval op Syrië is vooral van symbolische waarde

Maar ook een symbolische waarde is een waarde, zegt voormalig luitenant generaal Mart de Kruif. De eerste symboliek is dat je als internationale gemeenschap laat zien dat je het gebruik van chemische wapens echt niet goedkeurt. De andere tweede waarde van die symboliek is hoe we als ‘Westen’ met Poetin omgaan. Wij beginnen met diplomatie, praten. Poetin doet dat precies omgekeerd, die begint bij een militaire aanpak om zijn staatsbelangen te benadrukken. Soms moet je bij hem een lijn in het zand trekken, en dat is nu gebeurd.

Salem Kurdi uit de Spraakmakers-community is een Syriër in Nederland noemt de aanval ook symbolisch. Volgens hem is elke aanval die niet gericht is op het omverwerpen van Assad dat. En hij zou wel willen dat dat het doel was. Volgens Kurdi brengt deze aanval Assad juist een gevoel van mentale overwinning, omdat hij als enige leider in het Midden-Oosten stand heeft gehouden tegen het westen. Zo brengt hij dat nu ook in de propaganda.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie