Achtergrond
KRO-NCRV

Stop interlandelijke adoptie

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop interlandelijke adoptie

Het script van de nieuwe dramaserie Exportbaby is waarheidsgetrouw. Heel erg waarheidsgetrouw, zegt Roelie Post, klokkenluider en expert op het gebied van child trafficking. In Exportbaby adopteert een Nederlands echtpaar een meisje uit Oeganda. Ze zijn heel gelukkig met z’n drieën, totdat blijkt dat het adoptieproces niet helemaal zuiver is geweest.

Exportbaby

Regisseur en scenarist Rita Horst belde Post omdat ze niet tevreden was over het script van de serie. Zij wilde dat Post er naar keek.

Internationale adoptiehandel

Post heeft 20 jaar ervaring met adopties, onder andere als ambtenaar van de Europese Commissie. Ze stuitte tijdens haar werk voor de EC in Roemenië eind jaren 90 op een grote internationale adoptiehandel. Zo’n 3000 kinderen per jaar werden er verkocht. Ze pakte dat aan en dat stuitte op veel weerstand. Zo veel, dat ze de EC uit is gewerkt. Post zette een NGO op die kinderhandel onderzoekt: Against Child Trafficking, ACT.

Het doel van ACT is om interlandelijke adoptie te stoppen. Dat is niet gelukt. Maar, vertelt Post, door de vele misstanden die naar buiten zijn gekomen en de negatieve aandacht rondom adoptie gebeurt het wel een stuk minder. “De interlandelijk adoptie ter wereld is met 75 tot 80 procent gedaald in 10 á 15 jaar. Dat is voor elke onderneming lastig om vol te houden. Het is moeilijk voor adoptiebureaus om in leven te bleven, omdat er steeds minder landen zijn die kinderen ter adoptie willen afstaan.”

De vraag naar kinderen blijft

Ook al is interlandelijke adoptie een stuk minder geworden, de vraag naar kinderen blijft. Post: “Er wordt een beeld geschapen door adoptiebureaus dat er kinderen zijn voor wie in hun eigen land geen oplossing is en die op zoek zijn naar ouders. Maar de realiteit is dat het gaat om de vráág naar kinderen. En die bureaus gaan actief naar landen om contacten op te doen."

"Uiteindelijk blijkt dat de partnerorganisaties van de bureaus zelf actief kinderen ronselen. Soms worden ze gekidnapt, soms is het nog veel gemener: dan houden de organisaties ouders voor de gek, die niets weten van onze Westerse adoptiecultuur. De identiteit van het kind wordt veranderd en dat is voor altijd. Kinderen verliezen hun taal en hun cultuur. En een latere reïntegratie is moeilijk, misschien zelfs onmogelijk voor de meeste kinderen.”

De manier om kinderhandel te stoppen

Volgens Post is er maar één manier om kinderhandel te stoppen. “Je moet proactief interlandelijke adopties stoppen en buitenlandse partners en hun geld weghalen uit de landen van waaruit kinderen worden geadopteerd. Steun in die landen de kinderbescherming en de families. Want er is altijd wel een familielid dat voor een kind wil zorgen.”

De eerste aflevering van Exportbaby is zaterdag 7 april om 20.25 op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie