appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Emily Mulder (82) uit Brielle stemt niet meer

Foto's: Maarten Bleumers
dinsdag 6 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Stemmen? Nee. Ik heb nooit achteraf het idee: daar heb ik goed aan gedaan", vertelt Emily Mulder een verslaggever van Spraakmakers. Voor de nieuwe rubriek Stemmenslag worden er portretten gemaakt van niet-stemmers.

"Voor geen een partij, dus ik doe het maar helemaal niet meer", vervolgt ze. "Ook bij de vorige verkiezingen heb ik niet gestemd. Daarvoor wel, maar na verloop van tijd merk je: daar schiet je ook niks mee op. Ik ben wel teleurgesteld in de politiek."

Naar het oud papier

"In de gemeenteraad ken je een hoop mensen maar het is allemaal hetzelfde. Eén pot nat. Ik heb nooit gehad, in de jaren dat ik gestemd heb, dat ik zeg: yes, nu heb ik eens een keertje op de goede partij gestemd. Alleen in de burgervader heb ik vertrouwen. Ik heb weleens gebiljart met de burgemeester."

"Ik heb 35 jaar in Brielle gewoond en na een tussenpoos nu weer vier jaar. Er zit nu niemand in de gemeenteraad waar ik vertrouwen in heb. Ik vind dat al die partijen het zelf verziekt hebben tegenover de mensen door dingen te beloven die ze achteraf niet doen. Ik moet opeens aan de reclame van één of ander schoonmaakmiddel denken: (…) doet wat het belooft! Bij de politiek zou ik het niet weten."

"Toevallig kreeg ik vorige week op straat een folder in mijn handen geduwd van een politicus. Toen zei ik: nee, bedankt. Staan ze even raar te kijken, maar je bent gewoon eerlijk. Wat heb ik aan een briefje wat ik dan even inkijk voordat het naar het oud papier gaat?"

Stemmenslag

Emily Mulder is bij Spraakmakers de 'niet-stemmer van de dag'. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen beginnen we de rubriek Stemmenslag: onze verslaggevers maken portretten van niet-stemmers door het hele land. Stem jij ook niet? Waarom niet? En wat zou je kunnen overhalen om wel te stemmen? Laat het ons weten en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Biljarten met de burgervader

"De burgervader vertrouw ik wel. Hij probeert iedereen te vriend te houden. Hij spant zich in voor anderen. Dat doe ik ook, ik maak foto’s van hem. Die breng ik langs op het gemeentehuis. Hij zei een keer: je mag wel naar boven komen. Dat deed ik natuurlijk, die kans krijg je nooit meer. Groeten uit Brielle, zet ik zelf onder mijn foto’s."

"De Stichting Ouderen heeft elk jaar een inloopdag. Toen sprak ik hem en zei dat ik graag biljart. Dat doe ik in het Catharina Gasthuis. Alleen wel jammer dat ik altijd alleen sta. Toen zei hij: zal ik eens met je mee gaan? Ik dacht: het zal niet waar zijn. Hij gaf zijn kaartje en toen kon ik hem bellen."

"Wat er zou moeten veranderen om mijn vertrouwen terug te winnen weet ik niet, het kost me teveel moeite daar over na te denken. Het gebeurt toch niet. Je kan me niet overhalen. Zijn we klaar mee."

Spraakmakers is gisteren begonnen met de rubriek Stemmenslag. Luister en bekijk het hier terug: 

Stemmenslag

Stemmenslag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1