appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

'Gemeentes moeten zich beter voorbereiden op klimaatverandering'

ANP
dinsdag 27 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Extreme regen, extreme hitte. We gaan er door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen. Nederlandse gemeenten moeten meer doen om met deze extreme weersomstandigheden om te kunnen gaan. Dat zegt watergraaf Stefan Kuks, die namens de Deltacommissie verantwoordelijk is voor dit probleem.

Kuks geeft het voorbeeld van Kopenhagen. Daar viel in juli 2011 zo veel regen dat in één keer de stad helemaal onderliep. Auto’s gingen kapot, kelders liepen vol en deze ene regenbui kostte de stad meer dan één miljard euro. Zo’n bui kunnen we overal in Nederland ook op ons dak krijgen en steden en dorpen zouden zich daar goed op moeten voorbereiden.

70 miljard aan schade

Kuks pleit ervoor dat elke gemeente na de gemeenteraadsverkiezingen een wethouder Ruimtelijke ordening én Klimaat aanstelt. Nu zijn deze portefeuilles nog niet samengevoegd. Volgens Kuks kan dat voor problemen zorgen. Als de ene wethouder zich alleen maar zorgen maakt over putten die het te veel aan water niet aan kunnen, maar verder niet nadenkt hoe dat in het vervolg wel kan, zal het veel langer duren voordat een gemeente de extremere weersomstandigheden aankunnen.

Daarom doet de watergraaf de oproep nu, nog vier jaar wachten op de samenvoeging van deze twee zal ons op achterstand zetten. Want, waarschuwt Kuks: "Als we niets doen kan de schade door extreem weer in 2050 opgelopen zijn tot 70 miljard."

 Bekijk en beluister het fragment hier terug:

 

Watergraaf Stefan Kuks over waterbeleid in Nederland

Watergraaf Stefan Kuks over waterbeleid in Nederland

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1