appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog Op Morgen
STER Advertentie

Telegraaf: 'Wij willen niet meewerken aan een doofpot'

ANP
maandag 26 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Zowel Nieuwsuur als De Telegraaf pasten de berichtgeving over de zaak Marco Kroon aan, zoals minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gevraagd. Zij reageerde vrijdag schriftelijk voorafgaand aan de uitzending van Nieuwsuur dat er in de geplande reportage staatsgeheime operationele informatie naar buiten zou komen.

Die informatie zou mensenlevens in gevaar brengen. Daarop besloot Nieuwsuur hun reportage niet uit te zenden. In het Mediaforum van Spraakmakers betoogde Joost Oranje dat Defensie eigenlijk "niet zomaar even kan bellen en een programma stop kan zetten". Maar zo verdedigde Oranje zijn besluit, "het was én staatsgeheim én het bracht mensenlevens in gevaar".

Ook De Telegraaf paste het voorpagina artikel aan na het verzoek van Bijleveld over de mogelijke spionagepraktijken van majoor en drager van de Militaire Willems-Orde, Marco Kroon. Kroon zou, naar eigen zeggen een man in 2007 tijdens een geheime missie in Afghanistan uit zelfverdediging hebben neergeschoten. Het artikel hiervoor van De Telegraaf bevatte volgens hoofdredacteur Paul Jansen weinig nieuwe informatie.

'Meer respect voor Nieuwsuur'

Wel nieuw was dat Kroon door De Telegraaf werd gelinkt aan de al bekende gegevens uit de zogenaamde zaak van 'De Windhond', ook een spionagezaak uit diezelfde periode. Maar deze gegevens waren al langer bekend, aldus Jansen. Toch zei minister Bijleveld in het televisieprogramma van WNL op Zondag dat ze ''net iets meer respect had voor Nieuwsuur die niets hebben uitgezonden, dan voor De Telegraaf''. Jansen was geërgerd door deze opmerking en vond het niet de meest gelukkige uitspraak van de minister. "Wij willen zorgvuldig zijn, maar willen niet meewerken aan een doofpot."

Het stoort Jansen dat Defensie meent te kunnen eisen dat er helemaal niet wordt gepubliceerd over de zaak. Jansen: ''Het is de taak van journalisten om te graven naar waar de pijn bij Kroon en ook bij Defensie zit.'' Ook Oranje van Nieuwsuur noemt zijn geannuleerde uitzending van vrijdag ''het begin van een lang traject''. Want zo stelt ook Oranje: ''Het is ons vak om zaken te openbaren en niet om het niet te doen''.

Het Mediaforum: Wat is er gebeurd met Marco Kroon?

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1