Achtergrond
EONOS

Hoe laat je mensen met overgewicht sporten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe laat je mensen met overgewicht sporten?

Het is een jaarlijks terugkerend voornemen: sporten om af te vallen. Maar vaak houden we het niet langer vol dan een maand of twee. Wat kun je daar nou aan doen, was de vraag van onderzoekers van het RIVM en de Tilburg University. Ze kwamen uit bij een beweegloterij. "Elke week maak je kans op 100 euro."

Het werkt als een stok achter de deur, om mensen die te zwaar zijn aan het sporten te krijgen, merkt Matthijs van den Berg van het RIVM Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg. "We dachten: wat voor experiment kunnen we ontwikkelen waardoor we mensen een steuntje in de rug kunnen geven om te gaan sporten? Toen kwamen we uit bij de loterij waarbij je kans maakt op geld, mits je twee keer in de week sport."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En het werkt eigenlijk net als met de Postcodeloterij, je wil toch liever niet dat de straatprijs valt op jouw postcode terwijl je net een week eerder had bedacht te stoppen met het kopen van een lot. Zo gaat het ook bij de beweegloterij. "Je krijgt te horen als je niet bent gaan sporten, wat je zou hebben gewonnen als je er wel was. In die situatie wil je niet komen", aldus Van den Berg die uit het onderzoek opmaakt dat het werkt. "De loterij zorgde ervoor dat mensen twee keer zo vaak hun eigen sport- en beweegdoelen halen."

Prikkel

Nu is het tijd voor de volgende stap, merkt Van den Berg. "We moeten kijken wat de effecten op langere termijn zijn en of vaker gaan sporten ook leidt tot fittere deelnemers. We zijn nu bezig met vervolganalyses."

Blijft natuurlijk wel de vraag waarom iemand pas in actie komt wanneer die beloond wordt. "Mensen vinden dat gewoon prettig. Maar het kan ook gaan om een schouderklopje", zegt Eric Boer van High Five Health Promotion, die sportscholen faciliteert binnen bedrijven en mensen heeft gestimuleerd om mee te doen aan het onderzoek van het RIVM en de Tilburg University. "Het blijkt in de praktijk dat heel veel mensen die weten dat overgewicht of teveel zitten niet goed is, toch die stap niet durven maken. Daarom is het goed nieuws dat we nu iets hebben om groepen mensen in beweging te krijgen."

Luister hier het hele gesprek terug:

Beweegloterij helpt mensen met overgewicht om te gaan sporten

Ster advertentie
Ster advertentie