appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Docenten vaccineren met griepprik scheelt geld'

ANP
dinsdag 6 februari 2018 | EO | Sven Boone Twitter

Een griepgolf houdt veel Nederlanders aan hun bed gekluisterd en dat wordt extra gevoeld in het onderwijs. Door het lerarentekort worden er zelfs leerlingen naar huis gestuurd omdat er geen vervangers voor zieke leerkrachten beschikbaar zijn. Viroloog en influenza-expert Ab Osterhaus stelt daarom voor om het lerarenkorps een gratis griepprik aan te bieden. Hij legt bij Dit is de Dag uit waarom.  

Kijk het hele gesprek terug

Osterhaus benadrukt dat hij geen voorstander is van een verplichte vaccinatie. Maar ook een vaccinatieprogramma op vrijwillige basis biedt volgens hem voordelen. "Als je vaccineert worden er minder mensen ziek en als je uitrekent hoeveel geld dat scheelt sla je twee vliegen in een klap."

Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, is geen voorstander van de griepprik voor docenten. "We leven niet in een virusvrij land. Het kan voor komen dat je ziek wordt. Ik geloof niet zo in een maakbare samenleving we overal voor worden ingeënt." 

Onderliggend probleem

Schueler stelt dat de naar huis gestuurde leerlingen aantonen dat er iets heel anders speelt dan alleen een griepepidemie. "Als we echt gaan investeren in het onderwijs dat moeten we iets doen aan de vitaliteit van leraren. Zorg dat die werkdruk omlaag gaat zodat ze minder vatbaar zijn voor de griep." 

Osterhaus bestrijdt dat een lage werkdruk de griep tegenhoudt. "De discussie over de arbeidsvoorwaarden is een ander verhaal. Dat staat hier los van."

Luister het hele gesprek terug

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1