appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Journalisten lijken soms allemaal aanhanger van D66

ANP
woensdag 31 januari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

''Het is waarschijnlijk zo dat journalisten denken dat de nieuwe donorwet op zich een goede wet is. Het is net alsof een grote meerderheid van de journalisten allemaal aanhanger is van D66.'' Dat zegt Yoeri Albrecht, directeur van het debatcentrum  De Balie  in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Albrecht reageert hiermee op de kritiek dat de voorstanders van de nieuwe donorwet veel meer in de media aan het woord komen. In de Tweede Kamer is de wet al aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan zet. Gisteravond werd daar voor het eerst over het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) gedebatteerd.

Ook in een tv-recensie van het NRC Handelsblad was dinsdag kritiek op de berichtgeving over de donorwet. Met name op tv zou het misgaan. Arjen Fortuin, tv-recensent van het NRC Handelsblad, had maandagavond de hele avond tv gekeken: Respectievelijk EenVandaag, De Wereld Draait Door, het NOS Journaal, de documentaire Donordrama en Nieuwsuur. Alleen in het laatste programma kreeg één tegenstander het woord.

Valse suggestie

Joost Oranje, forumlid en hoofdredacteur van Nieuwsuur begrijpt de kritiek, maar maakt ook een kanttekening. ''Het is goed om hier over na te denken", zegt Oranje. "Natuurlijk doet het menselijke verhaal van iemand die wacht op een orgaan het goed, zeker op tv. Maar het is geen welbewuste strategie van journalisten die voor de wet zijn om daar dan extra aandacht aan te geven. Dat is een valse suggestie die we nu niet in de wereld moeten brengen.''

Luister hier het hele Mediaforum:

Hoe heeft de media over het donordebat bericht?

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. 

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1