appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Documentaire ‘Pilotenmasker’ toont het perspectief van kinderen met kanker

EO
zondag 19 november 2017 | EO | Nicole de Jong Twitter

Het is datgene wat je liever nooit te horen zal krijgen. Je kind krijgt de diagnose kanker. Als ouder zie je dat je kind een traject vol behandelingen, controles en opnames moet ondergaan. Maar hoe beleeft het kind dit eigenlijk allemaal? In de documentaire Pilotenmasker, dat verwijst naar het mondkapje, kijken we mee door de ogen van een aantal vier- en vijfjarige kinderen tijdens hun verblijf in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

Eén van de kinderen uit de documentaire is Florence, de zesjarige dochter van Odette Nedeianu. "Toen de opnames plaats vonden, wisten wij pas twee weken dat zij leukemie had. Ze heeft er nu een jaar van behandelingen op zitten, en gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met haar."

Rob Pieters is kinderoncoloog en tevens de behandelend arts van Florence. De documentaire gaf ook hem nieuwe inzichten. "Zelfs als je er dagelijks mee te maken hebt, laat dit je niet onberoerd. Ik heb met name geleerd hoe ontzettend kleine details heel ingrijpend kunnen zijn voor ouders, maar zeker voor kinderen."

Hij zag dat met name terug in de scène waar een kind een medicijn toegediend moet krijgen via een spuitje in haar mond, omdat ze geen pil wilde innemen. "Je voelt daar ook de wanhoop van de moeder, maar je kunt niet anders. Het is een hoge uitzondering dat dit zo gaat, maar het leert ons als personeel ook hoe erg de werkelijkheid is."

Kermis van emoties

De documentaire geeft ook weer hoe groot de wilskracht is van de kinderen. "Ieder kind is er van overtuigd dat ze gewoon beter worden, dat is hun overlevingsmechanisme. Die instelling is zo mooi, want ik als moeder ben wel heel angstig", vertelt Odette. Ook Rob ziet dat bij de kinderen. "Ze hebben vertrouwen in wat je doet. En de documentaire laat niet alleen maar ellende zien, maar ook grappige momenten. Onze afdeling is een kermis van emoties door elkaar heen."

Florence heeft nog een behandelingstraject van twee jaar voor de boeg. Ze kan wel naar school, en probeert op haar manier met alle kinderen mee te doen. Ondanks de ziekte van haar dochter, leert Odette ook van haar. "Ze laat me inzien dat het belangrijk is te leven in het nu, hoe cliché het ook klinkt. Ik heb enorm veel respect voor haar, omdat ze zo waardig met deze moeilijke situatie omgaat."

'Pilotenmasker' is maandag 20 november om 20:25u te zien op NPO2.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1