appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Drie dagen van rouw voor Irak zeer uitzonderlijk

ANP
dinsdag 5 juli 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

Het Suikerfeest zou woensdag de inwoners van Bagdad moeten verbinden, maar in plaats daarvan zijn de mensen in diepe rouw na de aanslagen van afgelopen weekend. Hierbij kwamen ruim tweehonderd mensen om het leven en raakten er nog eens driehonderd gewond. De premier kondigde dit weekend drie dagen van nationale rouw aan.

Judit Neurink, correspondent in Irak, vertelt dat er nog niet eerder zo publiekelijk gerouwd werd. “Dit is heel uitzonderlijk. Bagdad heeft een aantal aanslagen per week en mensen leven door, want je kunt bijna niet anders als dat al jaren zo is. Maar in dit geval zie je mensen naar de plek toe gaan, daar kaarsen branden. Mensen van verschillende geloven komen samen, ook christenen komen er naartoe. Karada is een gemengde wijk, ook al zijn er in de straat waar het om gaat veel sjiitische moskeeën. Het is ook een straat waar veel gemengd publiek kwam winkelen. Het leven komt wel een beetje op gang, zoals dat altijd het geval is in Bagdad, maar er is een hart uit de stad gevallen en dat merk je echt”, zegt Neurink.

De extra woede zit verder in de timing zegt Neurink. “Morgen is het Suikerfeest, dus het einde van de ramadan. En dat is ook een feest waarbij kinderen cadeautjes krijgen. Die moeten gekocht worden en dat gebeurt in de avonden, want tijdens de ramadan wordt er vooral ’s avonds geleefd. En dat is wat het hardst aankomt, dat IS andere moslims raakt en tegenover de wereld zegt dat het sjiieten zijn die zij als de grote vijand zien, maar het zijn mensen van allerlei geloven.”

Premier Al-Abadi

“Toen premier Al-Abadi zondag in Karada de plek bezocht, werd hij weggejaagd, bekogeld en zijn auto werd kapot gemaakt”, zegt Neurink. “Blijkbaar heeft hem dat toch iets gedaan want nu heeft hij eindelijk, na jaren van pleiten, de verschrikkelijke apparaten afgeschaft die bij de controleposten worden gebruikt.” En die niet werken  volgens de Irakezen.

“Het zijn apparaatjes waar je langs rijdt met je auto en die moeten uitslaan als er explosieven in de auto liggen, maar dat doen ze niet. De uitvinder en verkoper daarvan zit vast in een Britse cel omdat hij voor 10 jaar veroordeeld is voor fraude. Al jarenlang worden die apparaten gebruikt en als gevolg daarvan zijn al duizenden slachtoffers gevallen, want als iedereen maar langs die checkpoints kan rijden, worden ook geen explosieven tegen gehouden.” En dat is een grote frustratie volgens Neurink.

Luister hier het gesprek met Judit Neurink

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1