Achtergrond
EO

‘Oproep Lubbers is totaal onverantwoord’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Oproep Lubbers is totaal onverantwoord’

Het pleidooi van oud-premier Ruud Lubbers om jaarlijks 25.000 vluchtelingen op te vangen in Nederland is totaal onverantwoord. Dat zegt cultureel antropoloog Jan van de Beek bij Dit is de Dag.

Migranten opnemen zou goed zijn voor de economie en tegen de vergrijzing, stellen Lubbers en emeritus hoogleraar Paul van Seters in een opinie-artikel in NRC Handelsblad. Van de Beek bestrijdt dat. Hij stelt dat de extra vluchtelingen meestal moeilijk een baan vinden en dat ze vanwege opvang, taalonderwijs en uitkeringen vooral geld kosten.

'Nederland moet 25.000 vluchtelingen per jaar opnemen'

Lubbers en Van Seters reageren met hun oproep op de mislukte formatiepoging tussen de politieke partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De laatste partij kwam tijdens de onderhandelingen met ambitieuze plannen om extra vluchtelingen op te nemen, oplopend tot 25.000 mensen per jaar. VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra was ontstemd over deze cijfers, en wilde dat ze van tafel gingen. Uiteindelijk strandde de formatiepoging op het thema migratie. "Dat betreur ik nog steeds", zegt Van Seters. "Met GroenLinks in het kabinet had Nederland een humaan vluchtelingenbeleid kunnen voeren, dat aansluit bij Europa."
Extra vluchtelingen met een VN-status opnemen had de Nederlandse economie bovendien kunnen helpen, vindt de emeritus hoogleraar globalisering en duurzaamheid. "Het is beperkt om alleen naar de kosten van nieuwkomers te kijken, ze leveren ook een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Kijk naar sporters zoals atlete Sifan Hassan en de Deense voetbalster Nadia Nadim die scoorde in de EK-finale. Bij hen hebben we het toch ook niet over wat ze kosten?"
Jan van de Beek vindt die visie te rooskleurig. "Slechts een derde van de vluchtelingen heeft de laatste tien jaar een baan gevonden. En dan gaat het vooral om laaggeschoolde banen. Velen zitten in een uitkering. Dat kost de samenleving heel veel geld, soms wel drie ton per asielmigrant." Van de Beek gelooft ook niet dat migranten vergrijzing kunnen tegengaan. Hij gelooft meer in overheidsbeleid voor betere kinderopvang en studieplanning om stellen te stimuleren meer kinderen te krijgen.
Ster advertentie
Ster advertentie