Achtergrond

'De homo-acceptatie gaat hard achteruit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De homo-acceptatie gaat hard achteruit'

"Op papier heeft de homo-gemeenschap meer gelijke rechten dan voorheen, maar in de praktijk is daar eigenlijk weinig van te merken." Het is een uitspraak van Wouter Neerings, oud voorzitter van het COC en betrokken bij de organisatie van de gay-pride die deze week weer begint in Amsterdam.

Volgens Neerings leidt de wettelijke acceptatie niet automatisch tot sociale acceptatie. Zo werden in Arnhem twee homo's aangevallen met een betonschaar nadat ze hand in hand liepen. Een op de vijf lhbti's komt in aanraking met geweld, maar dat leidt vaak niet tot aangifte uit angst voor de daders. Daarnaast leidt intimidatie van lhbti's tot ziektes, zoals een burn-out. "Je ziet een verharding in de samenleving, tegenwoordig kunnen we alles spuien. Maar ook orthodoxe religieuzen maken het ons niet gemakkelijker." Volgens Neerings voelen zij zich mogelijk in het nauw gedreven.

Orthodoxe christenen

“Ik vraag me af wat het COC hiermee wil bereiken. We moeten ons heel goed realiseren dat ze tot minderheden in de samenleving blijven behoren en daar moeten we nuchter over blijven”, zegt Pieter Moens van de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS). "De minderheden zoals homo's en lesbiennes mogen blij zijn met wat is bereikt, maar wat is het eindpunt?” Moens adviseerde in 2014 de gereformeerde scholen in het land hoe om te gaan met homoseksualiteit.

“Relaties en dat soort dingen zijn bij ons op de middelbare school nog niet aan de orde, want dat speelt pas op latere leeftijd. We hebben ook een duidelijke Bijbelse lijn, die houdt in dat de relatie is voorbehouden aan een jongen en een meisje. De jongeren en de ouders delen dat ook en dat is mooi. De sociale veiligheid om dit alles bespreekbaar te maken, is bij ons het speerpunt en dat staat op de eerste plek.”

Cijfers

Neerings schrikt ervan dat op de gereformeerde middelbare scholen geen stellen zijn anders dan heteroseksueel. "Acht tot tien procent van alle mensen hebben lhgbti-gevoelens, dus ik maak mij grote zorgen over de veiligheid op de school van Meneer Moens.”

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is de acceptatie niet minder dan voorheen zegt Lisette Kuypers. “In cijfers zien we juist dat de bevolking positiever denkt over homoseksualiteit. Maar de veiligheidservaring van lhbti'ers rent achteruit. Homoseksuelen zijn vaker slachtoffer van geweld. In de media en in de eigen gemeenschap is ook veel aandacht voor incidenten dus dat helpt het onveiligheidsgevoel in de hand."

Bekijk hier de uitzending Stand.nl:

Ster advertentie
Ster advertentie