appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Dit is hoe je verslaafd raakt aan je mobiele telefoon

ANP
dinsdag 11 april 2017 | KRO-NCRV | Johannes Dolislager Twitter

We kunnen er niet meer zonder: onze mobiele telefoon. Overdag appen we, checken we het weer en houden we onze collega’s via Facebook in de gaten. Bijna een derde van de Nederlanders pakt zelfs midden in de nacht de telefoon om te controleren of ze niks gemist hebben. 

Ontwikkelen we die verslaving zelf of helpen de ‘techbedrijven’ ons daar een handje mee? NRC-journalist Wouter van Noort zocht het uit en beschrijft zijn conclusies in het boek ‘Is daar iemand?’, waarin hij vertelt hoe de smartphone ons leven beheerst.

'Blauwe vinkjes zijn sociale beloning'

Van Noort laat zien hoe bedrijven ervoor zorgen dat we dopamine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’, blijven aanmaken. Als voorbeeld noemt hij de blauwe vinkjes die Whatsapp laat zien wanneer iemand je bericht gelezen heeft. “Die vinkjes zijn een zogenaamde sociale beloning. Iemand geeft aandacht aan wat jij stuurt”, legt hij uit.

Bekijk hier het gesprek met NRC-journalist Wouter van Noort

Een ander voorbeeld zijn de cijfertjes bij apps die laten zien hoeveel berichten je nog open hebt staan. “Van nature ben je gewend om cijfertjes weg te werken. Bedrijven weten dat en zorgen dat je ermee bezig blijft.” Om onze verslavingsdrang te voeden worden in Silicon Valley continu psychologische en hersenonderzoeken gedaan.

Net als suiker

Om de verslaving tegen te gaan is helemaal stoppen met het gebruik van de smartphone volgens Van Noort niet nodig. “Je kunt het zien als een soort gif, maar dat is niet nodig. Het is net als suiker: dat is lekker en je kunt er niet zonder, maar je moet wel zelf nadenken hoe je ermee om moet gaan.”

Luister hier het hele Mediaforum met Volkskrant-journalist Jan Tromp en Casper Sikkema, hoofdredacteur van Vice Benelux

Lees ook: Tips om van je smartphoneverslaving af te komen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1