appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Plan GroenLinks: Maak vliegen en autorijden duurder

GroenLinks
donderdag 6 april 2017 | KRO-NCRV | Johannes Dolislager Twitter

Vliegen en autorijden worden een stuk duurder als Bas Eickhout, Europarlementariër van Groenlinks, zijn zin krijgt. Niet om de burger te pesten, maar om het milieu te ontlasten. Vandaag presenteerde hij zijn plannen bij Stand.nl op NPO Radio 1

Volgens de Europarlementariër wordt het tijd dat de belastingen in de vervoerssector eerlijker verdeeld worden. “Vorige week moest ik naar Liverpool. Met het vliegtuig kost dat 30 euro, met de trein 300 euro.” Hij wil daarom aanpassing van de regels. “Ja, de vliegtickets worden duurder, maar wat we er ook bij willen zeggen is dat we veel investeren in spoorlijnen.”

"Aantal files neemt met 60% af"

De EU kan hier zelf geen afspraken over maken en dus zal de lobby van Eickhout zich richten op verschillende landen. Voor vliegtickets betekent dat een prijsverhoging via ticketprijs, autorijden wordt duurder door rekeningrijden. “Dat is een maatregel waarvan elke deskundige zegt: dit gaat het effectiefst zijn. Het aantal files zal met 60% afnemen, met het plan van de VVD voor meer asfalt neemt het aantal files slechts met 10% af.”

Kritiek op de plannen van Eickhout is er al. “Als je autorijden onbetaalbaar maakt, los je alle problemen wel op,” stelt Cees Boutens van de Vereniging Rijwiel en Automobiel Industrie (RAI). "Nederland heeft al hoge autokosten en belastingen." Wel vindt hij dat er iets moet gebeuren voor een beter milieu, maar om te bepalen wat wenselijk is moet de nieuwe regering daar eerst onderzoek naar doen.

 

Kijk hier het gesprek terug:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1