appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

'Boodschap omgekomen poolreizigers leeft voort'

Coldfacts.org
woensdag 29 maart 2017 | EO | Sven Boone Twitter

Het moest een mooie skitocht worden door het ongerepte Canadese Poolgebied, maar de wetenschappelijke missie van Marc Cornelissen en Philip de Roo liep twee jaar geleden uit op een drama waarbij ze allebei het leven lieten. Journalist Sander Koenen maakte voor de nieuwste editie van National Geographic een reconstructie van de reis en is daarover woensdagavond bij Langs de Lijn En Omstreken te gast. 

Luister het gesprek met Sander Koenen en Stella Cornelissen terug

De reis naar het vertrekpunt van de arctische expeditie was op zichzelf al een hele onderneming. Om in het kleine dorpje Resolute Bay te komen moest Koenen twee volle dagen reizen. "Marc was al vaker in dit dorp geweest en hij kende er veel mensen. Er komen daar regelmatig avonturiers, maar die zijn van de houding ‘snel erin en snel eruit’. Marc toonde echt interesse in de lokale manier van leven en dat werd enorm gewaardeerd."

Koenen benadrukt dat de Nederlandse poolreizigers niet alleen voor het avontuur kwamen, maar ook voor metingen van de ijsdikte. "Zij hadden een soort niche gevonden waarbij ze het de sportieve uitdaging combineerden met wetenschappelijk onderzoek. Er komt bijna nooit iemand in dit gebied aan het einde van de wereld, dus je kunt je voorstellen de gegevens die daar vandaan komen zeldzaam zijn."

De beide poolreizigers waren volgens Koenen volop bezig om een groot publiek enthousiast te maken voor de schoonheid van het arctische gebied. "Ze hadden geen belerend vingertje maar ze wilden mensen er wel op wijzen dat de klimaatverandering die wij veroorzaken dingen kapot maken. Gelukkig leven de ideeën van Marc en Philip voort. Er zijn onlangs nog twee mensen gepromoveerd op een onderzoek waar zij aan hebben meegewerkt."

Audiodagboek

Toen de poolreizigers op 6 april 2015 het dorp verlieten stapten zij een landschap binnen dat zich volgens Koenen het beste laat vergelijken met een woestijn. "Je bent er alleen op de wereld, alles om je heen is wit en je ziet hier en daar een ijsschots. Dat is ook een van de redenen dat Marc er graag was. Hier was alle onzin afgepeld, alleen met jezelf en met je eigen gedachten. Een soort basis van het leven."

Om het thuisfront op de hoogte te houden van de expeditie wordt er een audiodagboek bijgehouden. In de laatste bijdrage vertelt Marc Cornelissen onder meer dat het erg warm is en dat er dun ijs in aantocht is:

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens de etappe na dit bericht slaat het noodlot toe en komen zij in het water terecht. "Marc en Philip waren ervaren poolreizigers, maar ze zijn ondanks dat verrast door de omstandigheden. We zullen het nooit weten, maar misschien waren ze op weg naar het vaste land dat op 650 meter ligt van de plek waar ze om het leven zijn gekomen."

De reconstructie van Sander Koenen in de nieuwe National Geographic ligt nu in de winkel.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1