appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

‘Spekman gaat vandaag aftreden’

KRO-NCRV / WILLEM DE GELDER
woensdag 15 maart 2017 | KRO-NCRV | Willem de Gelder Twitter

Voor een enkele keer waren de leden van het verkiezingsforum van NPO Radio 1 het met elkaar eens: de kans is groot dat PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag gaat aftreden. Als het resultaat daadwerkelijk zo slecht is als in de peilingen, is dat de enige conclusie die hij kan trekken.

Wat de uitslag van de verkiezingen wordt, is moeilijk te voorspellen. Maar dat de PvdA gaat, verliezen lijkt buiten kijf te staan. De 38 zetels die Diederik Samsom in 2012 haalde, lijken voor Lodewijk Asscher slechts een fata morgana. Op de ochtend van de verkiezingsdag waren forumleden Kees Boonman, Tijs van den Brink en Margreet Spijker onverbiddelijk. "Alles ging mis wat er mis kon gaan", vindt Van den Brink.

Het Slotdebat was voor Asscher echter geen slechte avond, vonden de forumleden. In een rechtstreeks debat met PVV-leider Wilders verhief Asscher zijn stem over de vraag of Nederland van iedereen is. Dat deed hij deze campagne nog niet vaak. "Hij leek op een bijzondere manier aangedraaid", aldus politiek commentator Kees Boonman. Ook Tijs van den Brink vond het een sterk moment: "Hij was eindelijk eens authentiek." Of een sterk optreden op de dag voor de verkiezingen echter veel zetels kan redden, is de vraag.

Een soort tokkie politiek gedrag van Spekman

Kees Boonman

Terwijl Asscher zich voorbereidde op het debat, zette partijvoorzitter Spekman een zogenaamde ‘Q&A’ op Facebook.

Om dit Facebook bericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Daarin beantwoordde hij vragen als 'is de PvdA links of rechts?'. Het pakte slecht uit, vond Kees Boonman. Het zag er volgens hem niet uit en inhoudelijk was het erg matig. "Een soort tokkie politiek gedrag" van Spekman, aldus de commentator. Margreet Spijker vond het filmpje op Lucky tv lijken.

'Vooraankondiging voor het vertrek van Spekman'

Ook Lodewijk Asscher was kritisch: in Pauw & Jinek noemde hij het filmpje 'een beetje raar'. Volgens Boonman is dit een 'vooraankondiging voor het vertrek van Spekman': als een partijleider zijn voorzitter niet meer onvoorwaardelijk steunt, kan het niet lang meer duren.

Luister hier het verkiezingsforumforum terug.

De Ochtend

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1