Achtergrond
KRO-NCRV

Pedagoog Micha de Winter: 'Niet evenementen of KLM, volledig openen onderwijs moet prioriteit zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pedagoog Micha de Winter: 'Niet evenementen of KLM, volledig openen onderwijs moet prioriteit zijn'

Corona heeft ervoor gezorgd dat het leven van veel jongeren en jongvolwassenen al ruim een jaar praktisch stilstaat met alle gevolgen van dien. "Het openen van het voortgezet onderwijs, de hogescholen en de universiteiten moet topprioriteit zijn", zegt Micha de Winter in Spraakmakers.

De Winter is sociaal pedagoog en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Volgens hem hebben we het nu over het openen van pretparken, theaters en evenementen met testbewijzen, maar is het voor het welzijn van onze jeugd veel belangrijker dat alle onderwijsinstellingen weer volledig opengaan. "Zet die testen dáár massaal in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sociaal kwetsbare jongeren

Voor jongeren in een sociaal kwetsbare positie of in achterstandswijken is corona rampzalig. Volgens de pedagoog is armoede de krachtigste risicofactor op de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen en deze coronacrisis verslechtert de sociaaleconomische positie van de kwetsbaarste jongeren in onze maatschappij.

Ver voor corona is er al onderzoek gedaan naar de oorzaken van problemen voor jongeren en de risico’s op de verstoorde ontwikkelingen. "Armoede, schulden en de stress van ouders die niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn allemaal factoren", aldus De Winter.

Spanningen thuis

Ouders met flexcontracten in de horeca of evenementenbranche, ouders die hun baan verliezen of schulden die zich opstapelen zorgen voor spanningen binnen het gezin en dus in de opvoeding en ontwikkeling.

In de eerste lockdown liet onderzoek zien dat het geweld in gezinnen toenam. Hoewel het zicht van scholen op kwetsbare leerlingen in deze tweede lockdown is verbeterd, blijft het nog steeds beperkt. "In het voortgezet onderwijs gaan ze maar één dag in de week naar school. Dat is toch anders dan wanneer je een leerling vier tot vijf dagen per week ziet."

Alles oké?

Jongvolwassenen kunnen vanaf vandaag hun verhaal kwijt bij een speciale bel- en chatlijn: de Alles oké? Supportlijn. Het is een initiatief van de Kindertelefoon met steun van het ministerie van VWS en een aantal andere partijen die zich bezighouden met jeugdwelzijn.

Onder de radar

Er zijn volgens De Winter nog steeds jongeren die onder de radar blijven en niet naar school gaan. "Daarom denk ik dat het open van de scholen – met alle middelen die we hebben – topprioriteit is."

De scholen en universiteiten zijn er niet alleen om te leren volgens de pedagoog. "Het is een vormende periode in je leven waarin je ook je netwerk vormt. Dat is heel belangrijk voor je welbevinden en psychische gezondheid", aldus De Winter.

Veerkracht

Dat jongeren bij uitstek veel veerkracht hebben noemt hij een "nepargument". De Winter: "We hebben allemaal veerkracht, maar die hangt ook af van je omgeving. Als je geen steun hebt van je ouders die je kunnen helpen bij je schoolwerk of toch wat leven in de brouwerij brengen, je op jezelf en teruggetrokken leeft, dan is je veerkracht een stuk minder.

Micha de Winter over wat jongeren zich straks nog van de coronacrisis herinneren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie