appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Asscher: 'Arbeidsmigratie uit Oost-Europa moet aan banden'

ANP
dinsdag 10 januari 2017 | KRO-NCRV | Manon de Roon Twitter

De arbeidsmigratie in Europa leidt tot valse concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt, zegt Lodewijk Asscher in Stand.nl op NPO Radio 1. Volgens de vicepremier en politiek leider van de Partij van de Arbeid is de Europese Unie voor te veel mensen een symbool geworden voor "sociaal onrecht".

Luister hier naar Stand.nl met Lodewijk Asscher


Asscher roept zijn sociaal-democratische collega’s in Europa in een brief in de Volkskrant op arbeidsmigratie in Europa aan banden te leggen. “Ik wil dat het beter wordt voor alle arbeidskrachten, in plaats van dat je ze tegen elkaar uitspeelt", vertelt de vicepremier op NPO Radio 1. "We hebben straks een unieke kans om dat te regelen”, zegt hij, verwijzend naar de Brexit-onderhandelingen met Groot-Brittannië. “Ik zou het zonde vinden als we dat moment niet gebruiken." 

Verdringing 

Volgens Asscher is de problematiek van verdringing op de arbeidsmarkt in Nederland cijfermatig niet groot, maar lopen arbeidskrachten in sectoren als de landbouw, transport en de bouw wel degelijk tegen grote problemen aan. “Verdringing in deze sectoren maakt dat de Nederlander die een vak heeft geleerd, er niet meer tussenkomt", legt hij uit. 

Asscher wil dat een Poolse bouwvakker hetzelfde verdient als een Nederlandse bouwvakker. “Een bouwvakker moet worden betaald volgens de normen van het land waarin hij werkt”, vindt hij. “Dan voorkom je dat iemand wordt uitgenodigd voor de lage lonen.” 

De stelling luidde als volgt: "De arbeidsmigratie uit Oost-Europa moet aan banden.” Van de luisteraars stemde 84 procent 'eens' tegenover 16 procent 'oneens'.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1