appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Theo had 55 hartstilstanden: 'Je sterft steeds eigenlijk'

Roy Heerkens
woensdag 13 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Vijfenvijftig keer stond het hart van Theo Quekel stil. De planken van zijn doodskist lagen al klaar, maar wonder boven wonder blijft hij in leven. Nu is elk uur extra.

Quekel is bosbeheerder en is gewend aan de dood. Terwijl hij met Spraakmakers-verslaggever Roy Heerkens door het bos wandelt, vertelt hij dat hij zich verzoend had met zijn eigen dood. "Ik werk met levende dingen en levende dingen gaan dood. Ik vond het niet gek meer om zelf dood te gaan." 

Verhalen van Spraakmakers: Theo Quekel overleefde al 55 hartstilstanden - deel 1

Ruim een jaar geleden vond Quekel zichzelf in de vroege ochtend terug op de badkamervloer. Hij dacht dat hij gestruikeld was en met zijn hoofd tegen de wasbak geklapt. 

Goed mis 

Zijn vrouw Ares werkt op de IC en toen zij na een lange dienst thuis kwam, zag ze dat het mis was. "Ik weet echt wel wanneer mensen écht ziek zijn." In zijn familie komen vaker hartaandoeningen voor, toch wil Quekel daar niets van weten. 

Wanneer hij in het ziekenhuis ligt, begint de ellende eigenlijk pas echt. Zijn hart slaat keer op keer op hol. "Dan kijk je op de monitor en dan zie je dat je hartslag van 70 ineens naar 260 gaat. Je voelt jezelf flauw worden en het dan lijkt het alsof je achterover valt." 

Laatste woorden 

55 keer stormt er een reanimatieteam naar binnen om zijn hart weer op te starten. "Je sterft eigenlijk steeds." 

Wat moet je zeggen tegen je kinderen?

Na drie weken was hij letterlijk en figuurlijk 'opgebrand' door de stroomstoten. Meerdere keren nam hij afscheid van zijn kinderen. "Wat moet je zeggen tegen je kinderen? Dit is niet iets wat je kan oefenen, je laatste woorden." 

Hij vindt de woorden wel. "Je hoopt op grote woorden, maar ik heb ze proberen mee te geven dat het belangrijkste in het leven is om aardig te zijn. Dat is wat ik tegen ze heb gezegd." 

Mensen horen niet binnen

Hoewel de artsen met de handen in het haar zitten, overleeft Quekel. In deze coronatijd is hij voorzichtiger omdat hij tot de risicogroep behoort. Maar net als veel Nederlanders wordt ook hij losser. Stappend door het bos ziet hij meer mensen dan ooit die aan het wandelen zijn geslagen. Hij begrijpt het wel: "Mensen horen niet binnen, dat zie je wel weer." 

Woensdag om 10.30 hoor je bij Spraakmakers het verhaal van Theo's vrouw, Ares. 

Verhalen van Spraakmakers: Theo Quekel overleefde al 55 hartstilstanden - deel 1

Verhalen van Spraakmakers 

Heb jij ook een bijzonder verhaal, of ken jij iemand wiens verhaal verteld moet worden. Word lid van onze Spraakmakers Community of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1