appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met VOF de Kunst-zanger Nol Havens en wetenschapper Laurens Ham
STER Advertentie

Kan je ineens last hebben van geheugenverlies?

donderdag 9 juni 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

Hoe geloofwaardig is het als je de antwoorden op cruciale vragen niet kunt beantwoorden omdat je je even niks meer kunt herinneren? Is het logisch als je ineens last hebt van zwarte gaten of is het alleen maar een makkelijk excuus waarachter je jezelf altijd kunt verschuilen. Als je bijvoorbeeld even geen antwoord wilt geven op lastige vragen.

'Ik kan me dat niet herinneren', geloofwaardig?

"Je kunt je geheugen niet trainen, het is geen spier, maar je kunt wel allerlei oefeningen doen waardoor je geheugen iets beter gaat werken", zegt Jan Slagter van Omroep Max. Dat je bruggetjes maakt, voorbeelden om bepaalde dingen makkelijker te onthouden en dat doen we eigenlijk met de Max Geheugentrainer.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik denk dat er heel veel politici langs kunnen komen want we merken de laatste tijd wel dat politici heel veel last hebben van geheugenverlies", zegt Slagter. "En of dat werkelijk zo is, dat vraag ik me af. Ik denk dat het eerder te maken heeft met een selectief geheugen en dat betekent eigenlijk 'Ik wil het me niet herinneren, ik wil er niet aan herinnert worden, dus ik zeg dat ik het niet weet, dus ik lieg.'"

Het vergeten van je trouwdag is wél doodnormaal

Als je gaat graven in je geheugen moet je ontzettend veel kunnen herinneren, maar toch vergeten we onze trouwdag of bepaalde verjaardagen. Straks meer hierover.

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1