Achtergrond

'Miljoenen Britten zijn één rekening verwijderd van een dakloos bestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Miljoenen Britten zijn één rekening verwijderd van een dakloos bestaan'

[KRO-NCRV] Woningnood is opnieuw voor miljoenen Britten het meest acute probleem, maar voor de Britse regering heeft het niet de hoogste prioriteit. Dat vertelt correspondent Lia van Bekhoven bij De Ochtend op NPO Radio 1.

"Daklozen op straat zijn we wel gewend in het centrum van Londen, maar niet in deze aantallen. Je ziet ze nu ook in de groene buitenwijken, waar ik woon", zegt Van Bekhoven. "Twee procent van de Londenaren is dakloos."

Volgens Van Bekhoven zijn de meningen zijn verdeeld over het probleem. Onderstaand filmpje ging twee maanden geleden viral in de UK. De 5-jarige Brooke Blair spreekt premier Theresa May aan op het grote probleem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Dit filmpje veroorzaakte een opleving aan steun aan daklozen", vertelt Van Bekhoven, "wat denk ik vrij uitzonderlijk is." Dakloze jongeren kunnen niets anders meer doen dan de hele nacht rondjes rijden in de bus. "Alle opvang is weg gesaneerd."

Bezuinigingen, te weinig betaalbare huurwoningen, decennialang te weinig nieuwe huizen en een bevolkingsexplosie hebben ervoor gezorgd dat veel mensen op het randje van een dakloos bestaan leven. "De belangrijkste reden dat mensen nu op straat komen te staan, is dat ze uit hun huurwoningen zijn gezet. Miljoenen Britten, ongeveer 20 procent van de bevolking, zijn maar één rekening verwijderd van een ramp." Als mensen ziek worden, hun baan verliezen of gaan scheiden, kunnen ze de huur niet betalen en komen ze op straat terecht.

Bekijk hier het gesprek met Lia van Bekhoven

Kleine hotels

Het schokkende is dat het steeds vaker gaat om mensen uit de middenklasse, vertelt Van Bekhoven. "Huisvesting komt voor rekening van de lokale overheden. Gemeentes zijn verplicht om gezinnen te huisvesten en daarom zie je weinig gezinnen op straat, die stoppen ze allemaal in kleine hotelletjes."

Volgens Van Bekhoven is dat niet de oplossing. "De lokale overheid moet beginnen met het bouwen van betaalbare huurwoningen, in plaats van mensen in hotels te stoppen. Daarnaast zou het kunnen helpen om een klein stukje van het zogenaamde green belt, de groene zone, te bebouwen. Maar dat wordt door de Britten gezien als een heilige koe."

"Daarnaast zijn er veel mensen die volgens het Not In My Backyard principe denken. 'Bouw zo veel je wil, maar niet in mijn achtertuin.' En zolang dat niet verandert, blijf je denk ik met een gigantische woningnood zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie