Achtergrond
HUMANVPRO

#flattenthecurve is het doel. Maar lukt dat ook?

foto: Argosfoto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. #flattenthecurve is het doel. Maar lukt dat ook?

Het coronavirus is in korte tijd uitgegroeid tot een pandemie, met verstrekkende gevolgen. Datajournalist Reinier Tromp van Argos (VPRO/HUMAN) gidst je de komende weken door de meest actuele cijfers.

Het coronavirus zet ons leven op zijn kop en op deze plek probeer ik als datajournalist op basis van de beschikbare data antwoord te geven op vragen over de coronauitbraak. Hoe snel verspreidt het virus zich? Hoe staat Nederland ervoor vergeleken met andere landen? Kunnen onze ziekenhuizen het aan? Wat is het verschil tussen corona en gewone griep?

Aan de hand van de beschikbare cijfers kunnen we een eind komen. Hopelijk krijg je daardoor meer grip op wat er om ons heen gebeurt. De ontwikkelingen gaan snel. Je kunt hier daarom dagelijkse updates verwachten.

Aantal positief geteste gevallen

Als je wilt weten hoe erg de coronauitbraak is, moet je eerst weten hoeveel mensen het virus hebben. Het lastige is dat niemand dat precies weet.

Wat we wel weten is hoeveel mensen er positief getest zijn. Omdat in Nederland en de meeste andere landen grote tekorten zijn aan testpakketten, krijg je pas zo’n test als de (huis)arts dat nodig vindt. En dat is meestal alleen als je tot een kwetsbare groep behoort. Veel mensen die corona hebben zieken thuis uit zonder ooit getest te worden.

Grote conclusies trekken aan de hand van deze data kunnen we dus niet, al moeten regeringen en ziekenhuizen dat helaas wel. Hun voornaamste doelstelling? #flattenthecurve, oftewel het afplatten van de piek met coronapatiënten, zodat ziekenhuizen de druk aankunnen.

In deze grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal positief geteste coronagevallen.

Je ziet dat de uitbraak veel eerder is begonnen in China, Zuid-Korea en Singapore. Je ziet ook dat de aantallen vrij snel en lang verdubbelen. Dat is wat bedoeld wordt met exponentiële groei en het is dé reden waarom ons openbare leven nu stilvalt: als één besmet persoon meer dan één andere persoon besmet, groeit het aantal patiënten zo snel dat er een omslagpunt komt waarop de ziekenhuizen het aantal ernstig zieken niet meer aankunnen.

In de grafiek zie je de lijnen van China en Zuid-Korea duidelijk afvlakken. In deze landen houden ze de snelle verspreiding van het virus tegen.

Nederland en de meeste andere landen zitten echter nog steeds op een hele steile lijn. Het virus grijpt hier dus snel om zich heen, net als in China en Zuid-Korea een paar weken geleden. Het aantal zieken verdubbelt ongeveer elke twee dagen.

Aantal COVID-19 doden

De belangrijkste reden om zo heftig in te grijpen in ons dagelijks leven is natuurlijk om doden te voorkomen. In deze grafiek zie je het aantal dodelijke slachtoffers per land als gevolg van het coronavirus.

Het land dat opvalt is Zuid-Korea. In de eerdere grafiek kun je duidelijk zien dat daar veel besmettingen zijn, maar dat door ingrijpen relatief weinig mensen door het virus overlijden. China telde lange tijd verreweg het meeste aantal doden maar kreeg het onder controle. Dat is anders dan in Italië dat nu al meer doden betreurt en waar het dodental op dit moment nog elke vijf dagen verdubbelt. Ook in Nederland groeit het aantal doden erg hard. Het verdubbelt elke twee / drie dagen wat erop duidt dat we er voorlopig nog middenin zitten.

Hierover hou ik je de komende tijd op de hoogte.

Heb je vragen? Of heb je ook data-skills en wil je graag helpen? Neem dan contact op via r.tromp[at]vpro.nl

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie