Achtergrond
VPRO

Besmettingsgevaar: dengue-uitbraak eist steeds meer slachtoffers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Besmettingsgevaar: dengue-uitbraak eist steeds meer slachtoffers

Alle aandacht is gevestigd op het coronavirus, op de covid-19-uitbraak. Maar het dengue-virus, ook wel knokkelkoorts genoemd, verspreidt zich met ongekende snelheid over grote delen van de wereld. Het aantal patiënten in Latijns-Amerika is al gegroeid naar meer dan 3 miljoen. Het is een kwestie van tijd voordat echt de vlam in de pan slaat.

In Bureau Buitenland is medisch entomoloog en muggendeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit. Hij waarschuwt voor ernstige gevolgen.

Dengue-uitbraak eist meer slachtoffers

Een snelle toename

Doordat we meer reizen en er meer globalisering is kan het dengue-virus zich ook makkelijker verspreiden. Nu verplaatst en verspreidt dit virus zich niet van mens op mens, maar van mug op mens, net als bijvoorbeeld malaria. Maar anders dan bij malaria is er (nog) geen echte oplossing voor dengue. “Er zijn hier en daar wel wat successen behaald”, vertelt Bart Knols. “Maar het probleem blijft dat je niet alle virussen kan tegenhouden.”

Dengue is een virus met verschillende ziektebeelden. Als je het krijgt moet je het uitzieken, er bestaat geen medicatie of vaccinatie voor. “Het is een soort griep in het kwadraat, een heel heftige griep. Je krijgt koorts en eigenlijk alle dingen die je van het coronavirus ook krijgt. Alleen dan nog een graadje erger en pijnlijker”, aldus de etomoloog.

(Te) weinig aandacht

“Doordat dengue er continu is, krijgt het virus niet dezelfde aandacht als corona bijvoorbeeld. Er is nu geen zogenaamd ‘tsunami-effect’.”

Dit werkt in de hand dat er nauwelijks politieke urgentie is en ook erg weinig aandacht voor preventie. “Dat is enorm zonde, want op gebied van preventie kan er wel veel bereikt worden.”

Dengue in Nederland?

In Nederland hoeven we nog niet bang te zijn. Dengue zal niet snel naar ons land komen omdat de tijgermuggen, de muggen die het virus verspreiden, hier niet natuurlijk voorkomen. “Maar in steden als Rome en Venetië wel. Ik verwacht daar wel snel, grote uitbraken.”

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie