Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse IS-vrouwen?

foto: Eddy van Wesselfoto: Eddy van Wessel
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse IS-vrouwen?

Zou Nederland vrouwen en kinderen uit Syrië moeten terughalen? De druk op Nederland om vrouwen en kinderen uit voormalig IS-gebied terug te halen, neemt toe. We weten maar weinig van wat IS-vrouwen daadwerkelijk hebben gedaan in het zogenaamde 'kalifaat'. De mannen worden al snel gezien als 'strijders' en misdadigers, maar bakten de vrouwen inderdaad alleen koekjes? Hoe traditioneel was de rolverdeling echt in IS-gebied en hoe kom je daarachter?

{podcast audio="117813" caption="Hoe gevaarlijk zijn Nederlandse IS-vrouwen?" }

Argos spreekt met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel en met journaliste Judit Neurink, over hun ervaringen met en indrukken van de rol van de vrouw ten tijde van het kalifaat. Ook een moeder en een vader van twee dochters die momenteel in kampen in Noord- Syrië verblijven, komen aan het woord. Wat weten zij van wat hun dochters hebben gedaan?

Ook wordt er vooruitgeblikt met strafadvocaten André Seebregts en Jillis Roelse. Hoe zou een rechtsgang van de IS-vrouwen in Nederland mogelijk lopen?

Meer Argos?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Volg Argos via Facebook en Twitter. Argos een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO.

Ster advertentie
Ster advertentie