Achtergrond
NTR

Hij komt er weer aan: de zomer- en wintertijd discussie!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij komt er weer aan: de zomer- en wintertijd discussie!

Het is alweer volop herfst en volgende week gaat de wintertijd in. Elke keer als de tijd wordt verzet, van zomer- naar wintertijd of andersom, beginnen de instanties zich te roeren. Kwesties bespreekt: moeten we voor de wintertijd kiezen of is de afwisseling juist het beste?

{podcast audio="116542" caption="Kwesties over wintertijd" }

Gezondheidseffecten

Als het aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ligt, moet het voorgoed wintertijd blijven. Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM. Hierbij is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten.

Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet meer op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.

Of: de klok een half uur verzetten

Weeronline kwam recent met een ander advies: de klok een half uur verzetten, in plaats van de invoering van een permanente zomer- of wintertijd. Een tijdsverschil van een half uur zou zowel in de zomer als de winter grote voordelen hebben, waarbij de nadelen verzacht worden. Volgens Weeronline leidt de verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.

EU beleid

In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen tot 2021.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie